Rozhodne najlepšie šalát, ktorý ste kedy jedli! Pripravuje sa z čerstvého rímskeho šalátu, dvoch druhov syra, chutnej slaninky, sladkých cherry paradajok, chrumkavých pražených mandlí a krutónov a to všetko je doplnené sviežou citrónovou zálievkou. Lahôdka!
Ingrediencie
Na šalát:
- 1 šálka lúpaných mandlí
- 10 plátkov slaniny
- 1 a pol hlavy rímskeho šalátu, nakrájaného na kúsky
- 500 g cherry paradajok, rozpolených
- 1 šálka strúhaného švajčiarskeho syra
- 1/2 šálky jemne nastrúhaného parmezánu
- 1 a 1/2 šálky krutónov (z deň starého chleba a talianskeho korenia – viac v postupe)
Na citrónovú zálievku:
- 3/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 a 1/2 lyžičky medu
- 3/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, podľa chuti
Postup
- Pripravte si krutónky.
- Deň starý chlieb nakrájajte na asi 2 cm kocky kocky.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
- Kúsky chleba položte tesne vedľa seba na plech, potom ich pomaly a rovnomerne pokvapkajte 2 – 3 lyžicami olivového oleja, potom premiešajte, aby sa obalili.
- Dochuťte soľou a korením a trochou talianskeho korenia (asi 3/4 lyžičky).
- Pečte v predhriatej rúre dozlatista a chrumkava, raz v polovici pečenia krutónky prehoďte, celkom pečte asi 15 – 20 minút.
- Nechajte vychladnúť.
Do pohára pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, dijonskú horčicu a med. - Osoľte a okoreňte.
- Uzavrite viečkom a pretrepte, aby sa všetko premiešalo.
- V prípade potreby poriadne premiešajte med, pokiaľ sa drží na dne pohára.
- Počas prípravy zvyšku nechajte vychladiť v chladničke.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Mandle rozložte do rovnomernej vrstvy na malý plech.
- Pečte v predhriatej rúre, kým nebudú ľahko zlatisté, asi 6 – 10 minút, raz v polovici opekania prehoďte.
- Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť.
- Zvýšte teplotu rúry na 200 stupňov.
- Vyložte plech s okrajmi alobalom.
- Naň naskladajte prúžky slaniny v jednej vrstve.
- Pečte v predhriatej rúre, kým nezozlátnu a nie sú takmer chrumkavé (po vychladnutí by mali byť úplne chrumkavé), asi 13 – 18 minút (čas sa bude líšiť v závislosti od hrúbky slaniny).
- Slaninu preložte na plech vyložený papierovými utierkami a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí nakrájajte slaninu na malé kúsky.
- Rímsky šalát opláchnite pod studenou vodou a nechajte ho dobre uschnúť.
- Pridajte šalát do veľkej servírovacej misy.
- Pridajte mandle, slaninu, paradajky, švajčiarsky syr a parmezán.
- Dresing znovu pretrepte, nalejte na šalát, všetko premiešajte, pridajte krutóny a znova premiešajte.
- Ihneď podávajte.
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na rukolové šaláty . Táto listová zelenina v kombinácii s hroznom, pomarančom, sušenými paradajkami či červenou repou je jednoducho dokonalá.