Dokonale mazľavá lávová torta povýšená na ďalšiu úroveň s lahodnou slanou karamelovou náplňou. S obľúbenou zmrzlinou a opaženými lieskovými orechmi si tento dezert musí zamilovať naozaj každý!
Čo budeme potrebovať
- 85 g horkej čokolády
- 75 g masla
- 30 g hladkej múky
- 90 g práškového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 žĺtok
- 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 8 karamelových cukríkov
- Soľ
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Do sklenenej misy pridáme čokoládu a maslo
- Tú vložíme do mikrovlnnej rúry a zahrievame av priebežne miešame
- Keď je čokoláda rozpustená a premiešaná, zašľaháme do nej múku a práškový cukor
- Miešame, kým nevznikne hladké cesto
- Nakoniec zašľaháme dve vajcia, žĺtok a vanilkový extrakt
- Zapekacie misky si vystriekame olejom, a potom ich začneme do ½ plniť cestom
- Ďalej pridajte dva karamelové cukríky do každého cesta na lávovú tortu a navrch ich posypeme soľou
- Každú tortu zalejeme zvyšným cestom
- Fondány pečieme 12–14 minút a potom ich vyberieme z rúry
- Necháme ich 2 minúty vychladnúť
- Potom ich pomocou noža orežeme okolo vonkajšieho okraja, aby sme ich z formičky uvoľnili
- Lávové torty opatrne vyklopíme na tanierik a poprášime ich soľou alebo práškovým cukrom
- Ešte teplé ich podávame