Tieto chutné jamajské placky sú bezlepkovou a vegánskou verziou veľmi obľúbených jamajských hovädzích placiek. Je to kombinácia pikantnej šošovky uvarenej s aromatickými bylinkami a korením v krehkom maslovom pečive.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- Lyžica kokosového oleja
- 50 g cibule (nakrájané najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný)
- Jarná cibuľka
- Sušený tymián
- Štipka kurkumy
- Štipka rasce
- ½ mletej červenej papriky
- 100 g hnedej šošovky
- 500 g zeleninového vývaru
- Lyžica sójovej omáčky
- Štipka korenia
- Štipka soli
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- 125 g mandľovej múky
- 100 g zemiakového škrobu
- Lyžica mletých ľanových semienok
- Lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky kari
- 125 ml mandľového mlieka
- 50 g kokosového oleja (masla)
Postup
- V strednom hrnci rozohrejeme olej na strednú teplotu
- Pridáme cibuľu, jarnú cibuľku a cesnak
- Opekáme dozlatista, kým cibuľa nezmäkne, približne 3 minúty
- Pridáme rascu, tymian, kurkumu, papriku a šošovku
- Všetko zmiešame, aby sa šošovka zmesí obalila
- Pridáme vývar a šošovku privedieme do varu
- Hrniec prikryjeme, znížime teplotu a varíme po dobu 30 minút, kým sa väčšina tekutiny nevyvarí a šošovka nie je mäkká
- Vmiešame sójovú omáčku, korenie a soľ
- Šošovku zložíme z tepla a necháme ju vychladnúť
- Medzitým zapneme rúru na 200 stupňov
- Vyložíme si plech papierom na pečenie a dáme ho bokom
- Na cesto si do veľkej misy pridáme ľanové semienka a múku, škrob, prášok do pečiva, soľ a karí
- Pridáme kokosový olej alebo maslo a prehniteme
- Musí nám vzniknúť konzistencia podobná drobenca
- Vmiešame mlieko a vytvoríme jednu veľkú guľu
- Tú ďalej rozdelíme na 8 menších
- Tie si vyvaľkáme na 8 placiek
- Jednotlivé placky začneme plniť 1 polievkovou lyžicou šošovkovej náplne
- Náplň umiestňujeme na ½ cesta a druhú polovicu náplň zakryjeme
- Okraje zatlačíme vidličkou
- Šošovkové placky prenesieme na plech a dáme do rúry piecť
- Pečieme približne 20 – 25 minút dozlatista