Mäsitá textúra týchto strukovinových placiek v indickom štýle urobí z tohto vegetariánskeho obeda rodinného víťaza.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- Celý cesnak
- Lyžica olivového oleja
- Štipka soli
- Korenie
- 4 lyžičky rasce
- 250 ml nízkotučného jogurtu
- 4 uhorky (nastrúhané najemno)
- Vetvička nasekaného koriandra
- Vetvička nasekanej mäty
- Lyžička chilli
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Na fašírky
- 100 g šošovky
- 100 g basmati ryže
- Lyžica mletého cesnaku (môže byť aj čerstvý)
- Lyžica sušeného zázvoru
- ½ chilli
- 50 g konzervovaného hrášku
- Vetvička koriandra (nakrájaný)
- Jarná cibuľka (nakrájaná)
- Vetvička mäty (nasekané)
- Lyžička korenia
- Lyžička soli
- Lyžica olivového oleja
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Cesnaku odrežeme kus jeho hornej časti a tú vyhodíme
- Cesnak položíme na plát alobalu, pokvapkáme ho olejom a alobal zabalíme
- Cesnak v rúre pečieme do zmäknutia asi 45 minút
- Potom ho necháme vychladnúť a potom ho vytlačíme zo šupky
- Na omáčku si v menšej panvici si na strednú teplotu opražíme rascu, restujeme ju približne 2-3 minúty
- Necháme ho vychladnúť a potom ho pomelieme v mažiari
- V strednej miske si zmiešame jogurt, nastrúhanú uhorku, mätu, chilli a ½ lyžičky citrónovej šťavy
- Vmiešame rascu, pridáme soľ, korenie a podľa chuti znova citrónovú šťavu
- Na placky si prepláchneme šošovku aj ryžu
- Tie spoločne potom umiestnime do misy, pridáme vody, tak aby bola ľahko nad strukovinami, a necháme, najlepšie cez noc, minimálne však 3-5 hodín odmočiť
- Šošovku a ryžu potom scedíme a preložíme ich do kuchynského robota
- Pridáme cesnak, zázvor a chilli
- Mixujeme, kým nevznikne zrnitá pasta
- Pridáme zvyšné prísady, okrem oleja a znovu premiešame
- Na panvici si zohrejeme lyžicou oleja nie strednú teplotu
- Postupne pridávame vzniknuté cesto, aby malo tvar placiek
- Na nízkej teplote placky opekáme
- Keď sa placky pečú, pridáme ešte olej a vyprážame na každú stranu 4 – 5 minút, podľa hrúbky
- Placky podávame s indickou omáčkou a opečeným cesnakom
Kroky 6 a 7 robte len vtedy, ak chcete mať recept na šošovkové placky naozaj autentický. Inak použite rascu drvenú.