Presne také buchty, ktoré si v každej českej rozprávke Honza vzal do raňajky a vyrazil do sveta na vandrovku. Jednoduché a nadýchané kysnuté cesto a horká orechová náplň vám nedovolí po jednej prestať.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 80 g práškového cukru
- 125 g masla (zmäknutého)
- 250 ml mlieka
- ½ droždia
- 2 lyžice rumu
- žĺtok
- vanilkový cukor
- štipka soli
Na náplň
- 250 g vlašských orechov (mletých)
- 150 g marmelády (marhuľovej, jahodovej)
- kôra z 1 citróna
- 200 ml polotučného mlieka
- 4 lyžice rumu
Postup
- Do veľkej misy nasypeme obe múky a zmiešame
- Pridáme soľ, cukor, premiešame a uprostred urobíme jamku
- Do neho nalámeme na malé kúsky droždia
- Droždie zalejeme ½ teplého mlieka a pridáme rum
- Misu prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások
- Keď máme kvások, pridáme k nemu žĺtok, druhú polovicu mlieka a maslo
- Zmiešame a uhnete cesto
- Môžeme použiť varešku, ale lepšie to ide rukou
- Cesto nesmie lepiť, preto keď nemá správnu konzistenciu, prisypeme trochu hladkej múky
- Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať a kysnúť
- Na náplň do hrnca nasypeme rozomleté orechy, pridáme citrónovú kôru, rum, cukor (marmeládu) a mlieko
- Na miernu teplotu zmes krátko povaríme a orechová náplň by mala zhustnúť
- Vykysnuté cesto na pracovnej ploche premiešame a rozdelíme na rovnako veľké časti
- Tie stlačíme na placku a do stredu naložíme vychladnutú orechovú náplň
- Okraje cesta spojíme a poriadne utesníme, aby náplň pri pečení nevytiekla von
- Takto utesnené buchty kladieme veľmi seba do maslom vymasteného pekáča a potrieme ich rozšľahaným vajcom
- Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov 7-10 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme približne ďalších 25 minút