Makové buchty

Makové buchty

Mak spoločne s tvarohom je asi najobľúbenejšia kombinácia na náplň do buchiet. Babičkino kysnuté cesto av ňom táto náplň, vyvoláva spomienky na prázdniny na dedine.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 250 ml mlieka
  2. 20 g droždia
  3. 600 g hladkej múky
  4. 2 vajcia
  5. 120 g cukru krupica
  6. 100 g masla
  7. Štipka soli

Na makovú náplň

  1. 150 g mletého maku
  2. 250 ml mlieka
  3. 60 g cukru krupica
  4. Lyžička škorice
  5. 50 g ríbezľovej marmelády
  6. Lyžica šťavy z citróna

Na tvarohovú náplň

  1. 250 g tučného tvarohu
  2. Vajcia
  3. Hrozienka namočené v rume
  4. 50 g práškového cukru
  5. Vanilkový cukor

Postup

  1. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zasypeme trochou múky
  2. Na 10 minút odložíme na teplé miesto a necháme vzísť kvások
  3. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme vajcia, cukor a premiešame
  4. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme maslo a soľ
  5. Hotový kvások do zmesi vylejeme a spracujeme lepivé cesto
  6. Ak cesto lepí príliš, pridáme rúru múky
  7. Hotové cesto prikryjeme a necháme kysnúť, aspoň hodinu
  8. Medzitým si pripravíme náplň
  9. Do hrnca dáme mak, mlieko a cukor
  10. Zmes v hrnci začneme pomaly zahrievať na strednú teplotu a miešame
  11. Varíme približne po dobu 10 minút
  12. Mak sa musí poriadne prevariť, aby nebola náplň suchá
  13. Keď je maková zmes uvarená, zložíme hrniec z tepla a pridáme zvyšné prísady
  14. Premiešame a necháme vychladnúť
  15. Na dúhu náplň zmiešame hrozienka s tvarohom, cukrami a vajcom a premiešame
  16. Keď je cesto vykysnuté, znovu ho na prehniteme a začneme z neho ukrajovať kúsky cesta
  17. Tie vytvarujeme do placky
  18. Doprostred každej placky dáme trochu tvarohovej náplne a trochu makovej náplne
  19. Placky zabalíme, tak aby náplň nemohla vytiecť, a dáme do vymasteného pekáča
  20. Keď je pekáč naplnený necháme ho asi 30 minút odstáť, aby buchty znovu nakysli.
  21. Buchty potom potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry
  22. V rúre pečieme na 180 stupňov asi 30 minút
  23. Upečené buchty potrieme zmesou rozpusteného masla a zvyšného rumu z hrozienok
  24. Podávame studené a posypané cukrom
Buchty plnené makovo-tvarohovou náplňou a posypané cukrom.
Zdroj: i.pinimg.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.