Jednoduché piškótové cesto v troch nadýchaných vrstvách plnené smotanou a čerstvým ovocím sa hodí ako pohostenie pri akejkoľvek slávnostnejšej príležitosti. Je ľahký na prípravu, vyzerá priamo božsky a je ideálny ako detská narodeninová torta.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 290 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- Lyžička soli
- 170 g masla (zmäknutého)
- 350 g práškového cukru
- 5 bielkov
- 120 g kyslej smotany
- Lyžica čistého vanilkového extraktu
- 240 ml plnotučného mlieka
Na šľahačku
- 480 ml smotany na šľahanie
- 40 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu (nepovinné)
- 2 šálky čerstvého ovocia
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Tri tortové formy si vymažeme a vyložíme papierom na pečenie (ak máte len jednu, tak trikrát opakujte bod s pečením)
- V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Potom si vo väčšej mise vyšľaháme maslo s cukrom do krémovej konzistencie
- Keď dosiahneme požadovaná konzistencia tak po malých dávkach začneme pridávať bielky, kyslú smotanu a vanilku
- Keď je všetko zašľahané, tak pridáme suché ingrediencie
- Do jednoliateho cesta prilievame mlieko a šľaháme do hladka, chceme, aby cesto bolo trochu hustejšie
- Cesto si rovnomerne rozvážame do foriem a preložíme do rúry
- Korpusy pečieme 20 – 25 minút, kedy priebežne vykonávame test špajlí
- Torty necháme vychladnúť
- Medzitým si pripravíme šľahačku
- Mixérom si vyšľaháme cukor so šľahačkou, mandľovým a vanilkovým extraktom
- Šľahačka by mala tvoriť špičky, čo je ideálna konzistencia na zdobenie
- Šľahačku použijeme hneď, alebo ju zakryjeme fóliou a uložíme do chladničky
- Na zostavenie torty potrebujeme mať korpusy úplne vychladnuté
- Prvý korpus potrieme tretinou šľahačky, posypeme bobuľami a priklopíme druhým korpusom a postup opakujeme
- Na vrch tretej vrstvy natrieme zvyšnú šľahačku a ozdobíme zvyšným ovocím
Pred krájaním a podávaním nechajte zostavenú tortu aspoň 2 hodiny až 1 deň chladiť. Chlad v chladničke pomáha šľahačke zhustnúť a krájanie je potom čistejšie a jednoduchšie.