Sviežosť citróna urobí túto jednoduchú šľahačkovú tortu viac nadýchanou a ľahkou. Preto niet divu, že je to obľúbený sladký zákusok na letných oslavách alebo večierkoch. Vyzerá slávnostne, honosne, ale napriek tomu všetko je jemný a ľahký.
Čo budeme potrebovať
- 190 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 315 g práškového cukru
- 75 ml rastlinného oleja
- Šťava z 2 citrónov (plus aj kôra)
- 60 ml citrónovej šťavy
- Štipka soli
- 375 ml smotany na šľahanie
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov
- Dve tortové formy si vyložíme papierom na pečenie
- V menšej mise si zmiešame múku a prášok do pečiva
- Vo veľkej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom (160 g), olejom, kôrou a šťavou z citrónov a soľ
- Vedľa si z bielkov vyšľaháme sneh
- Postupne pridávame cukor (100 g) a šľaháme, kým sa nám nevytvárajú tuhé vrcholky
- Suché ingrediencie primiešame do žĺtkovej zmesi a pridáme štvrtinu bielkov
- Postupne vmiešame aj zvyšok bielkov, tak aby cesto zostalo nadýchané
- Cesto rovnomerne podľa váhy rozdelíme do pripravených foriem
- Pečieme približne 40 minút a priebežne prevádzame test špajlí
- Korpusy vyberieme z rúry a dnom hore ich umiestnime na mriežku
- Necháme ich asi 3 hodiny hanbnúť a až potom ich vyberieme z foriem
- V mise ušľaháme smotnu so zvyšným cukrom
- Oba korpusy prepolíme, aby vznikli 4 časti
- Jednotlivé poschodia potierame šľahačkovým krémom a vrchné poschodie tiež potrieme šľahačkou
- Zdobíme mesiačiky čerstvého alebo sušeného citróna