Pravá parížska torta

Pravá parížska torta

Čokoláda kam sa len pozriete. Čokoládový korpus, čokoládový krém a čokoládová poleva, robí z tejto torty úplnú čokoládovú bombu. Presne tak ako to Francúzi ve svojej kuchyni vedia.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 110 g mandľovej múky
  2. 90 g cukru kedystal
  3. 30 g hladkej múky
  4. 3 vajcia
  5. Žĺtok
  6. Bielok
  7. 50 g práškového cukru
  8. 2 lyžice masla (rozpusteného)

Na sirup

  1. Lyžica instantnej kávy
  2. 5 lyžíc teplej vody
  3. 50 g cukru krupica
  4. 3 lyžice brandy alebo koňaku

Na krém

  1. Lyžica instantnej kávy
  2. 125 ml vody
  3. 150 g cukru krupica
  4. 4 žĺtky
  5. 230 g masla (zmäknutého)

Čokoládová poleva

  1. 125 g masla
  2. 200 g čokolády na varenie

Na ozdobu

  1. 280 g čokoládových chipsov (alebo nakrájaná čokoláda)
  2. 110 ml javorového sirupu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  2. Vymastíme si tortovú formu a jej dno vyložíme papierom na pečenie
  3. Vo väčšej mise spolu zmiešame mandľovú múku, cukor kryštál, hladkú múku, všetky vajcia, žĺtok a mixujeme, kým sa všetko spolu nespojí
  4. Vo vedľajšej mise si vyšľaháme bielky s práškovým cukrom do hustého snehu
  5. Sneh vmiešame do mandľového cesta
  6. Pridáme rozpustené maslo a opäť premiešame
  7. Jednoliate cesto prelejeme do pripravenej, vymastenej formy a pomocou stierky ho vo forme rozprestrieme
  8. Korpus pečieme 5 – 7 minút a potom ho vyberieme z rúry
  9. Korpus vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť
  10. Na kávový sirup zmiešame instantnú kávu s polievkovou lyžicou vody
  11. Kávu miešame kým sa nerozpustí
  12. Zvyšnú vodu nalejeme do hrnca, pridáme cukor a privedieme do varu
  13. Zmes miešame, kým sa cukor nerozpustí
  14. Potom zmes zložíme z platne, vmiešame rozpustenú kávu a pridáme alkohol
  15. Necháme vychladnúť
  16. Na krém zmiešame instantnú kávu, lyžicu vody a miešame pokiaľ sa káva nerozpustí
  17. V hrnci si opäť zahrejeme zvyšok vody a rozpustíme v nej cukor
  18. Vodu s cukrom privedieme do varu, aby sa začali vytvárať kryštáliky
  19. Potom hneď odstránime z tepla
  20. Vo vedľajšej mise si vyšľaháme žĺtky, pridáme sirup a pomaly mixujeme
  21. Pridáme kávovú zmes a šľaháme na vysokú rýchlosť
  22. Krém môže byť viac tekutý, to je v poriadku
  23. Keď je krém vychladnutý, pridáme kúsky masla a šľaháme na vysokú rýchlosť
  24. Vytvorí sa nám hustý maslový krém
  25. Na čokoládovú polevu si na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom
  26. Zmes premiešame dohladka, potom čokoládu odstavíme a necháme vychladnúť.
  27. Na zostavenie torty si korpus rozrežeme na tri rovnako veľké časti
  28. Základný korpus potrieme kávovým sirupom, potom natrieme parížskym krémom
  29. Položíme druhý korpus, ten potrieme kávovým sirupom a potrieme čokoládovou polevou
  30. Navrch umiestnime posledný korpus a ten potrieme kávovým sirupom
  31. Vrch torty a jej okraje potrieme zvyšnou parížskou šľahačkou
  32. Tortu dáme oddýchnuť do chladničky na 30 minút
  33. Zostávajúcu čokoládu rozpustíme na vodnom kúpeli, pridáme javorový sirup a zmiešame
  34. Čokoládovou zmesou tortu polejeme

Aby ste si nemuseli kupovať celé balenie mandľovej múky, kúpte si v obchode iba namleté mandle.

Dvojposchodový čokoládový krém, plný kakaovej šľahačky a poliaty čokoládou.
Zdroj: bakeandtell.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.