Parížska torta, ktorá sa ideálne hodí k narodeninám. Dvojposchodová nádhera, ktorá je plnená delikátnym čokoládovým krémom a čokoládovou posypkou.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 250 g hladkej múky
- 400 g cukru krupica
- 65 g kakaa
- 2 lyžičky jedlej sódy
- Lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 85 ml oleja
- 215 ml cmar
- 215 ml horúcej vody
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na krém
- 170 g masla (zmäknutého)
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 85 g čokolády na varenie (rozpustené a vychladnuté)
- 3 vajcia
Na ozdobu
- čokoládové vločky alebo posyp
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Vymastíme si dve tortové formy, vysypeme ich kakaom a dna vyložíme papierom na pečenie
- V mise si premiešame všetky suché ingrediencie, tak aby sa spojili
- V stredne veľkej mise si prešľaháme všetky mokré ingrediencie
- Horúcu vodu musíme prilievať pomaly, aby sa vajcia nezačali variť
- Mokré prísady začneme nalievať do suchých a postupne všetky spoločne premiešavame
- Cesto potom rovnomerne nalejeme do pripravených foriem a dáme do rúry
- Pečieme približne 45 minút a priebežne vykonávame test špajlí
- Potom korpusy vyberieme a necháme ich chladnúť 10 minút vo formách
- Potom ich z foriem vyberieme a dáme na vychladiť na mriežku
- Na čokoládový krém si vymiešame maslo s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu a vanilku
- Všetko spoločne šľaháme a postupne začneme pridávať a zašľahávať vajcia
- Krém bude pomerne tekutý, celú misu umiestnime do chladničky aspoň na 30 minút
- Na každú vrstvu, pomocou cukrárskeho vrecúška, navrstvíme čokoládový krém a posypeme čokoládovým sypaním a korpusy položíme na seba
- Tortu uložíme do chladničky a vyberieme ju až keď bude pripravená na servírovanie