Osmažené zemiaky s bylinkami

Osmažené zemiaky s bylinkami

Chrumkavé zvonku a nadýchané a jemné vo vnútri! Už sa vám zbiehajú sliny? Tak vyskúšajte nasledujúci recept na vyprážané zemiaky s čerstvými bylinkami.

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov
  • 1 a 1/2 až 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli plus ďalšie podľa potreby
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • jemne nasekané čerstvé bylinky, ako je 1 lyžička tymiánu alebo oregana alebo 1/2 lyžičky rozmarínu
  • 1 polievková lyžica masla (voliteľné)

Postup

  1. Nakrájame zemiaky pozdĺžne a potom nakrájame každý kúsok priečne na 2,5 cm široké kúsky.
  2. Zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja na liatinovej panvici na strednom plameni, kým sa nezačne trblietať (prípadne použijeme nepriľnavú panvicu a 1 a 1/2 lyžice oleja).
  3. Pridáme zemiaky, rozprestrieme ich v jednej vrstve reznou stranou dole a dochutíme 1/2 lyžičkou soli.
  4. Prikryjeme tesne priliehajúcou pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú, asi 20 minút.
  5. Medzitým si nadrobno nasekáme bylinky podľa vlastného výberu.
  6. Odkryjeme a otočíme každý kus pomocou klieští na druhú stranu.
  7. Dochutíme zvyšnou 1/2 lyžičkou soli a niekoľkými trochou čierneho korenia.
  8. Zvýšime teplotu na stredne vysokú a vyprážame odkryté, kým nie je druhá strana zlatisto hnedá, ďalších 5 až 10 minút, pričom kúsky posúvame podľa potreby, aby sa rovnomerne opekli.
  9. Pridáme bylinky a 1 lyžicu masla, ak chceme, a vyprážame za občasného premiešania, kým sa maslo nerozpustí a bylinky nebudú voňavé, asi 1 minútu.
  10. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme ešte soľou.
Zemiaky z panvice s bylinkami, maslom a soľou.
www.thekitchn.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.