Chrumkavé zvonku a nadýchané a jemné vo vnútri! Už sa vám zbiehajú sliny? Tak vyskúšajte nasledujúci recept na vyprážané zemiaky s čerstvými bylinkami.
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 1 a 1/2 až 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička soli plus ďalšie podľa potreby
- čerstvo mleté čierne korenie
- jemne nasekané čerstvé bylinky, ako je 1 lyžička tymiánu alebo oregana alebo 1/2 lyžičky rozmarínu
- 1 polievková lyžica masla (voliteľné)
Postup
- Nakrájame zemiaky pozdĺžne a potom nakrájame každý kúsok priečne na 2,5 cm široké kúsky.
- Zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja na liatinovej panvici na strednom plameni, kým sa nezačne trblietať (prípadne použijeme nepriľnavú panvicu a 1 a 1/2 lyžice oleja).
- Pridáme zemiaky, rozprestrieme ich v jednej vrstve reznou stranou dole a dochutíme 1/2 lyžičkou soli.
- Prikryjeme tesne priliehajúcou pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú, asi 20 minút.
- Medzitým si nadrobno nasekáme bylinky podľa vlastného výberu.
- Odkryjeme a otočíme každý kus pomocou klieští na druhú stranu.
- Dochutíme zvyšnou 1/2 lyžičkou soli a niekoľkými trochou čierneho korenia.
- Zvýšime teplotu na stredne vysokú a vyprážame odkryté, kým nie je druhá strana zlatisto hnedá, ďalších 5 až 10 minút, pričom kúsky posúvame podľa potreby, aby sa rovnomerne opekli.
- Pridáme bylinky a 1 lyžicu masla, ak chceme, a vyprážame za občasného premiešania, kým sa maslo nerozpustí a bylinky nebudú voňavé, asi 1 minútu.
- Ochutnáme a podľa potreby dochutíme ešte soľou.