Výborná, nefalšovaná torta zo smotanového syra, ktorá je doplnená o skvele dochutenú malinovú omáčku. Tento recept si vyžaduje trochu viac kuchárskej zručnosti, ale výsledný produkt si zamilujete.
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 230 g rozdrvených grahamových krekrov
- 2 lyžice cukru
- Štipka soli
- 60 g masla (rozpusteného)
Na náplň
- 900 g smotanového syra
- 270 g cukru
- Štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 160 ml kyslej smotany
- 160 ml smotany na šľahanie
Na polevu
- 475 ml kyslej smotany
- 35 g práškového cukru
- lyžička vanilkového extraktu
Na omáčku
- 340 g čerstvých malín
- 100 g cukru
- 120 ml vody
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Rozdrvené grahamové sušienky zmiešame s cukrom, soľou a rozpusteným maslom
- Na dno tortovej formy vtlačíme grahamovú zmes
- Zmes by mala byť rovnomerne rozprestretá
- Krustu vložíme do rúry a pečieme približne 10 minút
- Potom krustu vyberieme a necháme vychladnúť
- Keď krusta v tortovej forme vychladne, formu pevne dookola obalíme alobalom
- Alobal musí byť okolo formy pevne omotaný, aby sa nevytvorili diery, ak by v obale boli voda by nimi presiakla a zničila krustu
- Formu obalíme aspoň do troch vrstiev
- Na tvarohovú náplň si vo väčšej mise ušľaháme smotanový syr a cukor
- Zmes mixujeme približne 4 minúty, pokiaľ nebude hladká a krémová
- Pridáme soľ, vanilku, kyslú smotanu a vajcia, ktoré pridávame postupne a ďalej mixujeme
- Pridáme smotanu na šľahanie a pokračujeme v miešaní
- Do väčšieho plechu umiestnime zabalenú tortovú formu a pripravíme si 2 litre horúcej vody
- Vytvorenú krémovú náplň nalejeme na kruste z grahamových sušienok
- Tortu vložíme do rúry na najnižší rošt
- Keď je plech v rúre, začneme doň pomaly vlievať horúcu vodu, kým nedosahuje polovicu výšky plechu
- Tvarohovú tortu pečieme v rúre na 160 stupňov približne hodinu a pol
- Potom rúru vypneme, dvierka otvoríme a koláč v nej necháme vychladnúť
- Tortu tam necháme chladnúť ďalšiu hodinu, aby sme zabránili popraskaniu jeho povrchu
- Na polevu si dáme kyslú smotanu do väčšej misky, pridáme cukor a vanilku
- Všetko zmiešame dohromady a do hladka
- Na malinovú omáčku si dáme maliny do hrnca
- Pridáme cukor, vodu a zahrievame na strednej teplote približne 5 minút, kým omáčka nezačne hustnúť, potom zložíme z platne
- Maliny potom roztlačíme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom
- Kúsky tvarohového podávame poliate polevou z kyslej smotany a pokvapkané malinovou omáčkou
Ak chcete tortu chladiť v chladničke. Prikryte ho alobalom, aby sa alobal nedotýkal vŕšku torty av chladničke chladte minimálne 4 hodiny, najlepšie cez noc.