Tento recept na gratinované zemiaky so smotanou a syrom Gruyere je mimoriadne lahodný a stal sa všeobecne obľúbený. Podávajte pokrm napríklad so zeleným šalátom s dresingom a pečeným mäsom.
Ingrediencie
- 900 g zemiakov typu B, olúpaných a nakrájaných priečne na 0,6 cm plátky
- 5 šálok plnotučného mlieka
- 2 strúčiky cesnaku, veľmi ľahko rozdrvené
- 1 a 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 1 a 1/2 šálky crème fraiche (alebo kyslej smotany)
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 2 lyžice masla, zmäknutého
- 2/3 šálky nahrubo nastrúhaného syra Gruyere
Postup
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni priveďte zemiaky, mlieko a cesnak k miernemu varu.
- Pokračujte vo varení zemiakov za občasného mierneho premiešania a varte, kým nezmäknú, asi 15 minút.
- Buďte veľmi opatrní, aby ste ich neprevarili, pretože potrebujú držať tvar, aby ich mohli v zapekacej miske vrstviť.
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a predhrejte ju na 175 stupňov Celzia.
- Preneste zemiaky do strednej misy dierovanou lyžicou a dávajte pozor, aby ste plátky nepolámali.
- Zlejte mlieko z hrnca a schovajte ho na ďalšie použitie.
- Do hrnca pridajte hustú smotanu, crème fraiche alebo kyslú smotanu, soľ, korenie a muškátový oriešok a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Zemiaky opatrne vráťte do hrnca.
- Zemiakovo-smotanovú zmes zahrejte na miernom plameni (pár bubliniek je v poriadku, ale nie viac) po dobu 10 až 15 minút, kým nie sú zemiaky veľmi mäkké, ale nebudú sa rozpadať
- Veľkú zapekaciu misu vymažte maslom.
- Zemiaky preložte dierovanou lyžicou do zapekacej misy, vrstvite ich bez toho, aby ste ich príliš rozlámali.
- Zalejte smotanou z panvice.
- Posypte zemiaky syrom Gruyere.
- Pečte v rúre, kým nie sú zemiaky hore zlatisto hnedé a smotana sa z väčšej časti nevstrebe, asi 50 minút.
- Užite si to!
Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na gratinované zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať. Mysleli sme aj na vegetariánov a tak u nás nájdete aj zapečené zemiaky so šampiňónmi, brokolicou či karfiolom, ktoré sú úplne bez mäsa.