Luxusné krémové dekadentné jedlo, ktoré si môžete dať napríklad aj na keto diéte. Navyše je taak jednoduché! Vyskúšajte a uvidíte sami.
Ingrediencie
- 1 veľký karfiol
- 2 polievkové lyžice masla a ďalšie na panvicu
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 2 šálky strúhaného syra Gruyère
- 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
- 2 lyžičky čerstvo nasekaného tymiánu
- soľ a mleté čerstvé korenie podľa chuti
- čerstvo nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 190° Celzia a strednú zapekaciu misu vymažte maslom.
- Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou varte karfiol 3 minúty.
- Pomocou dierovanej lyžice preneste do misky s ľadovou vodou, aby sa ochladil.
- Sceďte a potom karfiol položte na plech vyložený papierovými utierkami, aby úplne vyschol.
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 1 minútu.
- Vmiešajte múku a varte, kým múka nezezlátne a nezačne bublať, ešte asi 1 minútu.
- Pomaly prilievajte mlieko a miešajte, kým zmes nezhustne.
- Varte do mierneho zhustnutia, asi 1 minútu.
- Vypnite sporák a pridajte 1 šálku gruyère, parmezán a tymián.
- Miešajte, kým sa syr nerozpustí, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
- Do pripravenej zapekacej misy pridajte asi polovicu karfiolu a potom zalejte polovicou smotanovej zmesi.
- Opakujte so zvyšným karfiolom a zmesou, potom pridajte zvyšnú 1 šálku Gruyère.
- Pečte dozlatista asi 25 minút.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Z zeleru sa dajú pripraviť aj ďalšie skvelé lahôdky. Preto pre vás máme pripravené recepty na nátierku z zeleru 7x inak!