Gratinovaný zeler so slaninou a pórom

Gratinovaný zeler so slaninou a pórom

Krémový zelerový gratín so slaninou a pórom je lahodná príloha s nízkym obsahom sacharidov. Skvele sa hodí k pečenému mäsu, s ktorým potom tvorí delikátny sviatočný pokrm.

Ingrediencie

  • 1 zeler
  • 2 póry
  • 200 g slaniny nakrájanej na prúžky
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 hrnček strúhaného syra čedar
  • 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  2. Na panvicu pridajte slaninu a opekajte asi 5 minút alebo do chrumkava.
  3. Slaninu preložte na tanier a dajte bokom.
  4. Umyte a nakrájajte pór, pridajte ho do rovnakej panvice, kde ste opekali slaninu a restujte na tuku zo slaniny 5–10 minút alebo kým nezmäkne.
  5. Pokiaľ zo slaniny nezostalo dosť tuku, pridajte kúsok masla.
  6. Pridajte mlieko a polovicu smotany, priveďte do varu a potom stiahnite z ohňa.
  7. Do zapekacej misy dajte tretinu pórovej zmesi, navrch tretinu slaniny plus tretinu syra.
  8. Olúpte a nakrájajte zeler na plátky, potom polovicu plátkov zeleru položte navrch.
  9. Opakujte s ďalším pórom, slaninou, syrom a zelerom, potom pridajte zvyšný syr a smotanu.
  10. Pečte 60 minút alebo dozlatista a kým zeler nezmäkne.
  11. Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Krémový zelerový gratín so slaninou a pórom v zapekacej mise.
www.mygorgeousrecipes.com

Cestovinové jedlá sú na prípravu jednoduché a dajú sa upraviť s najrôznejšími surovinami, ktoré máte doma k dispozícii. Skvele sa do zapekania hodí syr, údeniny, zelenina ale napríklad aj huby. Vybrali sme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na zapečené cestoviny v niekoľkých variantoch.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.