Krémový zelerový gratín so slaninou a pórom je lahodná príloha s nízkym obsahom sacharidov. Skvele sa hodí k pečenému mäsu, s ktorým potom tvorí delikátny sviatočný pokrm.
Ingrediencie
- 1 zeler
- 2 póry
- 200 g slaniny nakrájanej na prúžky
- 200 ml plnotučného mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 hrnček strúhaného syra čedar
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Na panvicu pridajte slaninu a opekajte asi 5 minút alebo do chrumkava.
- Slaninu preložte na tanier a dajte bokom.
- Umyte a nakrájajte pór, pridajte ho do rovnakej panvice, kde ste opekali slaninu a restujte na tuku zo slaniny 5–10 minút alebo kým nezmäkne.
- Pokiaľ zo slaniny nezostalo dosť tuku, pridajte kúsok masla.
- Pridajte mlieko a polovicu smotany, priveďte do varu a potom stiahnite z ohňa.
- Do zapekacej misy dajte tretinu pórovej zmesi, navrch tretinu slaniny plus tretinu syra.
- Olúpte a nakrájajte zeler na plátky, potom polovicu plátkov zeleru položte navrch.
- Opakujte s ďalším pórom, slaninou, syrom a zelerom, potom pridajte zvyšný syr a smotanu.
- Pečte 60 minút alebo dozlatista a kým zeler nezmäkne.
- Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Cestovinové jedlá sú na prípravu jednoduché a dajú sa upraviť s najrôznejšími surovinami, ktoré máte doma k dispozícii. Skvele sa do zapekania hodí syr, údeniny, zelenina ale napríklad aj huby. Vybrali sme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na zapečené cestoviny v niekoľkých variantoch.