Gratinovaný ružičkový kel

Gratinovaný ružičkový kel

Ružičkový kel orestovaný do chrumkava, preliaty ľahkou syrovou omáčkou z parmezánu a syra gruyere a nakoniec zapečený dohneda, je perfektný sviatočný pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina!

Ingrediencie

  • 450 g ružičkového kelu, zbaveného vonkajších listov a nakrájaného na polovicu
  • 1/4 lyžičky soli
  • čierne korenie, podľa chuti
  • olivový olej v spreji
  • 1/2 lyžice masla
  • 1/3 šálky nakrájanej šalotky
  • 2 lyžičky hladkej múky
  • 3/4 šálky nízkotučného mlieka
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu
  • 60 g strúhaného syra Gruyere

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Zapekaciu misu s rozmermi 20 x 30 cm postriekajte olivovým olejom.
  3. Pridajte ružičkový kel a dochuťte soľou a korením.
  4. Nastriekajte na kel viac olivového oleja a vložte misu do spodnej tretiny rúry.
  5. Pečte 15 minút, premiešajte a pečte ďalších 10 minút.
  6. Medzitým rozohrejte strednú nepriľnavú panvicu na strednom plameni.
  7. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť, potom pridajte šalotku a restujte do zmäknutia, asi 4 až 5 minút.
  8. K šalotke prisypte múku a vytvorte zápražku.
  9. Šľahajte 1 až 2 minúty.
  10. Pridajte mlieko a miešajte vareškou, kým sa zápražka nezapracuje do mlieka.
  11. Varte na stredne miernom ohni asi 4 minúty za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.
  12. Do bielej omáčky pridajte čerstvý tymián, parmezán a polovicu nastrúhaného syra Gruyere a miešajte, kým sa syr nerozpustí a nezapracuje do omáčky.
  13. Nalejte zmes na ružičkový kel a posypte zvyšným syrom.
  14. Pečte 15 minút, kým povrch ľahko nezhnedne.
  15. Užite si to!
Zapečený ružičkový kel s ľahkou syrovou omáčkou z parmezánu a syra gruyere, servírovaný v zapekacej miske.
www.skinnytaste.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.