Hviezdou tohto receptu je ako inak ako zeler, tentoraz dokonca v dvoch podobách – pečený a nakladaný. V kombinácii so sladko-pálivou zálievkou sa jedná o neuveriteľný chuťový orgazmus, na ktorý len tak nezabudnete!
Ingrediencie
Na pečený zeler:
- 900 g zeleru (jeden veľký, zbavený chlpatých koreňov (netreba lúpať) a vydrhutý
- 60 ml olivového oleja
- 2 jarné cibuľky nakrájané našikmo a najemno, na podávanie
- 5 g natrhaných lístkov thajskej bazalky na podávanie
- vločková morská soľ
Na nakladaný zeler:
- 500 g zeleru (jeden stredný) orezaný, olúpaný a nakrájaný na tenké, 6 cm dlhé tyčinky
- 3 stopky stopkového zeleru nakrájané na tenké 6 cm dlhé tyčinky
- 2 strúčiky cesnaku so šupkou, rozdrvené stranou noža
- 3 limetky (jemne ohoľte šupku, aby ste získali 6 prúžkov, potom odšťavnite, aby ste získali asi 60 ml šťavy)
- 150 ml ryžového octu
Na sweet chilli dresing:
- 120 ml slnečnicového oleja
- 5 strúčikov cesnaku nakrájaných na veľmi jemné plátky
- 3 červené čili papričky nakrájané nadrobno na kolieska
- 2 celé badiány
- 1,5 lyžice bielych alebo čiernych sezamových semienok alebo zmes oboch, dobre opečených
- 2,5 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica ryžového octu
- 60 ml sójovej omáčky
- 2 lyžice pažítky nasekané nadrobno
Postup
- Rúru predhrejte na horúcovzduch na 170 °C.
- Zeler asi 40x prepichajte vidličkou a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Zmiešajte olej a jeden a pol lyžičky soli a zeler bohato potrite olejovou zmesou.
- Pečte minimálne dve a štvrť hodiny alebo až dve a trištvrte hodiny, v závislosti od veľkosti vášho zeleru, podlievajte každých zhruba 20 minút, kým zeler nezhnedne a nezmäkne.
- Nechajte 15 minút odpočinúť, potom nakrájajte na osem klínkov, každú reznú stranu potrite olejom a karamelom, ktorý zostal na plechu.
- Všetky ingrediencie na nakladaný zeler zmiešajte vo veľkej mise s 20 g soli a odstavte aspoň na dve hodiny a občas zamiešajte, zatiaľ čo budete pripravovať zvyšok pokrmu.
- Olej na dresing rozohrejte v malom hrnci.
- Akonáhle je horúci, pridajte cesnak, chilli papričky a badián a opekajte dve až dve a pol minúty za stáleho miešania, kým nie je cesnak chrumkavý a svetlo zlatistý.
- Preceďte cez sito umiestnené na hornej časti malej žiaruvzdornej misky, do ktorej vytečie olej.
- Opečené čili papričky a cesnak dajte bokom.
- Odoberte 80 ml aromatického oleja a nechajte si ho na iný recept.
- Zvyšných 40 ml oleja zmiešajte so všetkými zvyšnými ingredienciami na dresing.
- Rúru predhrejte na horkovzuch na 200 °C.
- Opečené mesiačiky zeleru položte reznou stranou nahor na plech vyložený papierom na pečenie.
- Uistite sa, že sú stále potreté olejom a karamelom, a ak nie, potrite olivovým olejom a trochou javorového sirupu alebo medu.
- Pečte 20 minút alebo do zlatohneda.
- Klinky rozložte na veľký tanier a posypte trochou vločkovej soli.
- Do dresingu pridajte osmažené chilli a cesnak a po lyžiciach natrite na zeler dookola.
- Navrch dajte 200 g nakladanej zelerovej zmesi bez nálevu, cesnaku a limetkovej šupky.
- Ozdobte jarnou cibuľkou a thajskou bazalkou a podávajte.
Vyskúšajte aj ďalšie osviežujúce recepty na šalát z zeleru . Máme pre vás klasické aj úplne nečakané varianty!