Pečený a nakladaný zeler so sweet chilli dresingom

Pečený a nakladaný zeler so sweet chilli dresingom

Hviezdou tohto receptu je ako inak ako zeler, tentoraz dokonca v dvoch podobách – pečený a nakladaný. V kombinácii so sladko-pálivou zálievkou sa jedná o neuveriteľný chuťový orgazmus, na ktorý len tak nezabudnete!

Ingrediencie

Na pečený zeler:

  • 900 g zeleru (jeden veľký, zbavený chlpatých koreňov (netreba lúpať) a vydrhutý
  • 60 ml olivového oleja
  • 2 jarné cibuľky nakrájané našikmo a najemno, na podávanie
  • 5 g natrhaných lístkov thajskej bazalky na podávanie
  • vločková morská soľ

Na nakladaný zeler:

  • 500 g zeleru (jeden stredný) orezaný, olúpaný a nakrájaný na tenké, 6 cm dlhé tyčinky
  • 3 stopky stopkového zeleru nakrájané na tenké 6 cm dlhé tyčinky
  • 2 strúčiky cesnaku so šupkou, rozdrvené stranou noža
  • 3 limetky (jemne ohoľte šupku, aby ste získali 6 prúžkov, potom odšťavnite, aby ste získali asi 60 ml šťavy)
  • 150 ml ryžového octu

Na sweet chilli dresing:

  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku nakrájaných na veľmi jemné plátky
  • 3 červené čili papričky nakrájané nadrobno na kolieska
  • 2 celé badiány
  • 1,5 lyžice bielych alebo čiernych sezamových semienok alebo zmes oboch, dobre opečených
  • 2,5 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 2 lyžice pažítky nasekané nadrobno

Postup

  1. Rúru predhrejte na horúcovzduch na 170 °C.
  2. Zeler asi 40x prepichajte vidličkou a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Zmiešajte olej a jeden a pol lyžičky soli a zeler bohato potrite olejovou zmesou.
  4. Pečte minimálne dve a štvrť hodiny alebo až dve a trištvrte hodiny, v závislosti od veľkosti vášho zeleru, podlievajte každých zhruba 20 minút, kým zeler nezhnedne a nezmäkne.
  5. Nechajte 15 minút odpočinúť, potom nakrájajte na osem klínkov, každú reznú stranu potrite olejom a karamelom, ktorý zostal na plechu.
  6. Všetky ingrediencie na nakladaný zeler zmiešajte vo veľkej mise s 20 g soli a odstavte aspoň na dve hodiny a občas zamiešajte, zatiaľ čo budete pripravovať zvyšok pokrmu.
  7. Olej na dresing rozohrejte v malom hrnci.
  8. Akonáhle je horúci, pridajte cesnak, chilli papričky a badián a opekajte dve až dve a pol minúty za stáleho miešania, kým nie je cesnak chrumkavý a svetlo zlatistý.
  9. Preceďte cez sito umiestnené na hornej časti malej žiaruvzdornej misky, do ktorej vytečie olej.
  10. Opečené čili papričky a cesnak dajte bokom.
  11. Odoberte 80 ml aromatického oleja a nechajte si ho na iný recept.
  12. Zvyšných 40 ml oleja zmiešajte so všetkými zvyšnými ingredienciami na dresing.
  13. Rúru predhrejte na horkovzuch na 200 °C.
  14. Opečené mesiačiky zeleru položte reznou stranou nahor na plech vyložený papierom na pečenie.
  15. Uistite sa, že sú stále potreté olejom a karamelom, a ak nie, potrite olivovým olejom a trochou javorového sirupu alebo medu.
  16. Pečte 20 minút alebo do zlatohneda.
  17. Klinky rozložte na veľký tanier a posypte trochou vločkovej soli.
  18. Do dresingu pridajte osmažené chilli a cesnak a po lyžiciach natrite na zeler dookola.
  19. Navrch dajte 200 g nakladanej zelerovej zmesi bez nálevu, cesnaku a limetkovej šupky.
  20. Ozdobte jarnou cibuľkou a thajskou bazalkou a podávajte.
Pečená zelenina ozdobená nakladanou zeleninou so sladkopálivým dresingom, servírovaná na oválnom tanieri.
www.wiselivingmagazine.co.uk

Vyskúšajte aj ďalšie osviežujúce recepty na šalát z zeleru . Máme pre vás klasické aj úplne nečakané varianty!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.