Vychutnajte si zeler aj ako samostatné jedlo. Prekvapí vás, aký môže byť chutný, obzvlášť keď ho dobre pripravíte. Inšpirujte sa naším lahodným receptom, ktorý si rozhodne neupečiete iba raz!
Ingrediencie
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- ½ lyžičky mletého koriandra
- ½ lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička čiernej rasce
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 celý zeler, asi 900 g – 1 kg
Na servírovanie:
- 200 g gréckeho jogurtu
- ½ uhorky, zbavené semienok a nakrájané na kocky
- kôra a šťava z ½ citróna
- 1 polievková lyžica nasekanej mäty plus ďalšie lístky na ozdobu
- štipka drvenej rímskej rasce
- 4-6 lyžíc mangového chutney
Postup
- Rúru predhrejte na 190°C.
- V miske zmiešajte prelisovaný cesnak s olejom a korením.
- Zeler dobre vydrhnite pod tečúcou vodou a potom osušte – nie je potrebné ho lúpať.
- Na pult položte 2 dlhé prúžky alobalu do kríža a doprostred posaďte zeler.
- Nalejte na zeler lyžicou korenený olej, potom ho zabaľte do alobalu, dobre utesnite, ale ponechajte trochu miesta namiesto toho, aby ste alobal príliš pevne pritlačili k zeleru.
- Vložte do zapekacej formy a dajte do rúry na 2a 1⁄2 hodiny, alebo kým po prepichnutí vidličkou nebude mäkký.
- Až budete takmer pripravení na podávanie, zmiešajte v miske jogurt, uhorku, citrónovú kôru a šťavu, mätu a korenie.
- Otvorte zeler a nakrájajte na klinky.
- Podávajte na nahriatych tanieroch s koreneným olejom z alobalu, spolu s raitou a mangovým chutney as niekoľkými lístkami mäty navyše.