Pokiaľ vás omrzeli stále dookola omieľané recepty na lievance, ktoré ponúkajú len sladké varianty, nebojte sa mysleli sme aj na vás. Pokiaľ chcete vyskúšať niečo nové, nižšie sme si pre vás pripravili slané alternatívy, ktoré ste určite ešte nejedli. Tak šup, šup a vyskúšajte lievance preliate domácim chutney alebo slaninové lievance s javorovým sirupom, ako v správnom americkom bistre.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 125 g kukuričnej múky
- 300 ml vody
- 125 g cícerovej múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 125 g ryžovej múky
- 125 g celozrnnej múky
- 1 lyžička cukru kryštál
- 1 lyžička soli
- Stredná cibuľa (nakrájaná na plátky)
- chilli papričky
Na chutney
- 75 g jogurtu
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 zväzok koriandra
- 1 zväzok mäty
- jalapeno (nakrájaná na plátky)
- 2 lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru (alebo sušeného)
- strúčik cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky cukru
Postup
- Do veľkej múky nasypeme a zmiešame všetky múky s lyžičkou soli
- V menšej miske si pripravíme kvások
- 150 ml teplej vody zmiešame so sušeným droždím a cukrom
- Zmes zamiešame a necháme aspoň 10 minút odstáť v teple
- Kvások nalejeme do suchých surovín a spoločne so zvyškom vody zmiešame
- Do cesta pridáme nakrájanú cibuľu a chilli
- Misu s cestom prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
- Na strednú teplotu si nahrejeme panvicu
- Cesto na lievance začneme pomaly z oboch strán smažiť
- Lívanec musí byť dobre prepečený a zlatistý po oboch stranách
- Medzitým keď nám kysne cesto na lievance si pripravíme mätovo-koriandrové chutney
- Všetky ingrediencie dáme do jednej nádoby na mixovanie
- Všetky spolu zmixujeme dohladka
- Pokiaľ sa mixér alebo robot nechce rozbehnúť použijeme trochu vody
- Chutney ochutnáme, dosolíme a pridáme citrónovú šťavu podľa našej chuti
- pred podávaním musí chutney vychladnúť