Šalát s ovocím a řapíkatým zelerom s krémom z modrého syra

Šalát s ovocím a řapíkatým zelerom s krémom z modrého syra

Pripravte si moderný variant klasického walfdorského šalátu, čerstvý a chrumkavý, s pikantným krémom z modrého syra. Je to skutočná lahôdka!

Ingrediencie:

Na krém z modrého syra:

  • 100 g krémového modrého syra
  • 100 g Creme Fraiche

Na listovú zmes:

  • 200 g listového zeleru alebo petržlenovej vňate
  • 2 navrdo uvarené a vychladnuté vajcia
  • 2 lyžice jablčného octu
  • lyžička soli
  • čerstvo mleté korenie podľa chuti
  • 100 ml repkového oleja lisovaného za studena

Na krutóny:

  • 2 hrubé plátky chleba
  • 1 lyžica repkového oleja
  • lyžička morskej soli

Na chrumkavé vlašské orechy:

  • lyžička kajenského korenia alebo chilli
  • 100 g vlašských orechov
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 ml vody
  • 400 ml repkového oleja

Na šalát:

  • 500 g stopkového zeleru
  • 4 pevné a kyslé jablká
  • 150 g zeleného hrozna
  • 24 plátkov údeného mäsa

Postup

  • Syr jemne premiešajte s crème fraîche, kým nevznikne hladký krém.
  • Naberte krém do vrecka so striekačkou a dajte do chladničky.
  • Listový zeler alebo petržlenovú vňať, vajcia, ocot, soľ a korenie dajte do mixéra a rozmixujte na hladký hustý krém.
  • Postupne prilievajte olej, aby ho zmes pomaly vsiakla.
  • Okorete podľa chuti.
  • Pokiaľ je krém príliš hustý, môžete pridať trochu vody, pokiaľ nebude textúra ako hustá majonéza.
  • Naberte zmes do vrecka a vložte do chladničky.
  • Nakrájajte malé kúsky chleba na požadovanú veľkosť krutónov.
  • Kúsky chleba zmiešajte s olejom a soľou.
  • Položte ich na plech na papier na pečenie a pečte v strede rúry približne 10 minút na 200° dozlatista a chrumkava.
  • Všetky ingrediencie na chrumkavé vlašské orechy – okrem oleja – vložte na panvicu so silným dnom a priveďte do varu.
  • Varte, kým sirup nezhustne, približne 2 minúty.
  • Orechy dôkladne zlejte v sitku.
  • Nalejte olej do panvice so silným dnom a zahrejte ho.
  • Orechy smažte v malých porciách asi 1 minútu dozlatista a dochrumkava.
  • Opatrne ich vytiahnite z oleja rukavicou do rúry.
  • Nechajte ich dobre odkvapkať a položte ich na kus papiera na pečenie (nie na papierovú utierku) vychladnúť.
  • Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky, pomocou mandolíny alebo iného krájača.
  • Plátky vložte do ľadovej vody.
  • Jablká môžete spracovať na guličky pomocou vykrajovača guličiek.
  • Alebo ich nakrájajte na malé kocky.
  • Hrozno rozpolte.
  • Stopkový zeler vyberte z vody a dobre osušte utierkou.
  • Aranžujte na taniere – najprv mäso, potom hrozno a jablkové guličky.
  • Orechy a stopkový zeler naskladajte na plátky a nakoniec medzi ostatné prísady vložte trochu oboch krémov.
  • Posypte chlebovými krutónmi.
Šalát s ovocím, šalátom a orechmi s pikantným krémovým dresingom z modrého syra servírovaný na veľkom tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.arlafoods.co.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.