Silné a nadýchané čučoriedkové lievance z kefíru sa perfektne hodia napríklad na víkendový brunch, ale skvelé sú aj ako sladká večera. Navyše sú bez lepku! Užite si ich.
Ingrediencie
- 1 šálka + 1 polievková lyžica bezlepkovej ovsenej múky (rozmixované v mixéri)
- 1 lyžička bezlepkového prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 šálka + 1 polievková lyžica nesladeného kefíru podľa vášho výberu
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžice čistého vanilkového extraktu
- 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja (1 na cesto a 1 na vyprážanie)
- 1,5 lyžice kokosového cukru (alebo cukru podľa vášho výberu)
- 1 veľké vajcia
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1 šálka čerstvých čučoriedok
Postup
- Zmiešajte suché prísady (ovsenú múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu, kokosový cukor a morskú soľ) a dobre premiešajte.
- Zmiešajte mokré prísady: kefír, kokosový olej, vajcia, vanilku.
- Dobre premiešajte vidličkou.
- Začnite predhrievať nepriľnavú panvicu na stredne vysokom ohni.
- Mokré prísady pomaly vmiešajte do suchých prísad a šľahajte, aby ste sa vyhli hrudkám.
- Vyskúšajte cesto, nemalo by byť príliš tekuté, pretože má byť nadýchané a trochu hustejšie.
- Pokiaľ je príliš tekuté, pridajte trochu múky, začnite 1 polievkovou lyžicou.
- Pokiaľ je príliš husté, pridajte 1 polievkovú lyžicu kefíru a ešte trochu rozpusteného kokosového oleja.
- Opatrne primiešajte čučoriedky.
- Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja a nechajte rozpustiť.
- Potom pomocou kuchynskej papierovej utierky nasiaknite prebytok oleja.
- Keď panvica po 2-3 lievancoch schne, použijem na navlhčenie rovnakú papierovú utierku namočenú v kokosovom oleji.
- Na panvicu pridajte niečo málo cez 1 polievkovú lyžicu cesta a mierne ho rozprestrite do kruhu.
- Vymažte z oboch strán dozlatista.
- Užite si ich teplé s javorovým sirupom alebo mandľovým maslom.