Tieto nadýchané lievančeky z kefíru, ktorý si hravo môžete vyrobiť aj doma, zaliate medom či karamelom, vás dostanú!
Ingrediencie
Na domáci kefír (0,5 litra):
- 2 lyžice mliečnych kefírových kultúr
- 0,5 l organického homogenizovaného kravského mlieka
- čistý pohár, tenká tkanina, motúz alebo gumička, drevená alebo plastová lyžica, plastové sito
Na lievance:
- 2 šálky domáceho kefíru
- 2 vajcia
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 2 a 3/4 šálok hladkej múky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice cukru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 4-5 lyžíc oleja
- karamel, med, kyslá smotana na servírovanie
Postup
- Kefírové kultúry vložte do čistej nádoby a zalejte mliekom.
- Prikryte tenkou tkaninou a zaistite ju špagátom alebo gumičkou.
- Nechajte pôsobiť 24 hodín a jemne ním traste zo strany na stranu asi trikrát denne.
- Akonáhle mlieko zhustne a textúra je ako slabý jogurt, kefír je pripravený.
- Čím viac kvasí, tým viac zmes hustne, kým neuvidíte, ako sa začína oddeľovať na tvaroh a srvátku.
- Kefír prepasírujte cez plastové sito a jemne ním pretrepte zo strany na stranu.
- Pohár a kefírové kultúry opláchnite vodou.
- Vložte ich späť do čistej nádoby a znovu zalejte mliekom, aby ste vytvorili ďalšiu dávku.
- Postupom času, ako sa kultúry množia a rastú, by ste mali pridať viac mlieka, aby ste upravili pomery.
- Ďalším tipom je zlikvidovať všetky kultúry, ktoré vyjdú na vrch, bezprostredne po doplnení novej dávky mlieka.
- Sú to prázdne kultúry, ktoré už nepotrebujeme.
- Zdravé kultúry zostávajú na dne, ale všimnete si, ako prúdi hore, akonáhle začne kvasiť mlieko, a to je v poriadku.
- Pripravte si váš kefír a vrhnite sa na prípravu lievančekov.
- Rozšľahajte vajcia s cukrom a vanilkou v mise.
- Mierne zahrejte kefír a nalejte do vaječnej zmesi.
- Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
- V samostatnej mise prešľahajte múku so sódou, práškom do pečiva a soľou.
- Pridajte suché prísady do zmesi kefíru a vajec.
- Rýchlo všetko premiešajte, ale vyhnite sa nadmernému miešaniu.
- Ak zostane niekoľko hrudiek, nebojte sa, zmizne počas vyprážania.
- Nechajte 5-7 minút odpočinúť.
- Cesto by malo byť husté a malo by pripomínať konzistenciu hustej kyslej smotany.
- Na panvici rozohrejte na olej na stredne vysokú teplotu.
- Na panvicu položte lyžicu cesta a medzi lievančekmi ponechajte medzeru.
- Stiahnite plameň na minimum a smažte dozlatista, potom pomocou 2 vidličiek preklopte na druhú stranu a smažte ďalších pár minút dozlatista.
- Podávajte teplé s kyslou smotanou, medom, džemom alebo karamelovou omáčkou.