Vietnamské vyprážané jarné závitky sú krásne chrumkavé zvonku a vo vnútri vás prekvapí lahodná náplň. Tento pokrm patrí medzi tradičné vietnamské jedlá a my vám prinášame tipy, ako si ich hravo môžete pripraviť aj vy.
Ingrediencie
- 14 g sušených húb Judášovo ucho
- 50 g sušených sklenených rezancov
- 27 g surových olúpaných kreviet
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 100 g fazuľových klíčkov
- 30 g mrkvy, nakrájané na rezančeky julienne
- 2 a 1/2 lyžice nasekané šalotky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 čajová lyžička rybej omáčky
- 2 stredné až veľké vajcia
- 1 šálka vody
- 1/8 lyžičky ryžového octu
- 16-18 ryžového papiera na jarné závitky
- olej na vyprážanie
Postup
- Namočte sušené huby do horúcej vody na 5 minút, potom ich nakrájajte na prúžky julienne.
- Sklenené rezance namočte do vody izbovej teploty asi na 20 minút.
- Akonáhle zmäknú, nakrájajte ich na kratšie kúsky, asi 5 až 7 cm dlhé.
- Nakrájajte krevety na menšie kúsky.
- Do mixéra vložte kúsky kreviet a mleté bravčové mäso.
- Potom pridajte huby, fazuľové klíčky, mrkva, sklenené rezance, šalotku, soľ, korenie a rybiu omáčku a všetko premixujte.
- Potom pridajte 2 vajcia a dobre premiešajte.
- Do malej misky pridajte asi 1 šálku vody a pár kvapiek ryžového octu (asi 1/8 čajovej lyžičky).
- Dajte ryžový papier na čistú dosku a končekmi prstov ho navlhčite trochou vody z misky.
- Akonáhle je papier poddajný, položte do hornej časti asi 2 a ½ polievkovej lyžice náplne.
- Náplň vytvarujte do tvaru guľatiny, potom ľavú a pravú stranu ryžového papiera preložte cez náplň.
- Sklopte hornú časť papiera a potom ho zrolujte od seba.
- Pokračujte v príprave závitkov, kým nespotrebujete všetku náplň.
- Zahrejte panvicu na strednú teplotu.
- Akonáhle je panvica horúca, rozohrejte veľké množstvo oleja.
- Keď je olej horúci, pridajte jarné závitky a smažte v jednej vrstve.
- Po pridaní závitkov možno budete musieť mierne zvýšiť plameň, aby bol olej horúci a prebublával.
- Vymažte 4-5 minút, kým nie je vonkajšia časť ľahko zlatistá, otočte raz alebo dvakrát.
- Preneste na drôtený stojan alebo krátko položte na papierový uterák, aby absorboval prebytočný olej.
- Rolky nechajte 5-10 minút vychladnúť.
- Potom olej znovu rozohrejte na strednom ohni a závitky smažte druhýkrát.
- Tentokrát použite o niečo vyššiu teplotu ako prvýkrát.
- Vymažte 2–3 minúty, kým nie je vonkajšia strana sýto zlatá a chrumkavá.
- Pred podávaním preložte na drôtený rošt alebo krátko položte na papierový uterák, aby absorboval prebytočný olej.
- Dobrú chuť!