Táto ľahká torta s jemnou konzistenciou je populárna v stredomorskej kuchyni. Je to perfektná chuťovka k popoludňajšej káve alebo k rannému čaju. Ostatne ku káve sa môžete inšpirovať aj medzi receptami na kysnuté sladké pečivo .
Ingrediencie:
- 3 väčšie vajcia
- 175 g kryštálového cukru
- 125 ml extra panenského olivového oleja
- 125 ml mlieka
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu
- 200 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C, guľatú tortovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou na bočných stranách, zatiaľ čo na dno dáme papier na pečenie.
- Do nádoby kuchynského robota dáme vajcia s cukrom a na najvyššiu rýchlosť šľaháme zhruba 30 sekúnd.
- Postupne pridávame pomaly olej, aby sa zašľahal do zmesi. Hneď potom prilejeme mlieko a tiež dôkladne zmiešame. Potom znížime rýchlosť a šľaháme prerušovane.
- V miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ. Po častiach pridáme do nádoby a zašľaháme.
- Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 30 – 35 minút, pričom pomocou špajle vyskúšame, či cesto nelepí.
- Formu vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočinúť. Potom vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
- Pred servírovaním potrieme povrch extra panenským olivovým olejom.