Jablková torta s olivovým olejom a polevou z javorového sirupu

Jablková torta s olivovým olejom a polevou z javorového sirupu

Verte, že táto olejová buchta s jablkami vám vezme vietor z plachiet a budete musieť mať veľmi pevnú vôľu, aby sa po nej hneď nezaprášilo a neskončila vo vás na posedenie. Je úplne luxusná s kúskami obľúbeného ovocia a polevou, ktorá tento múčnik doviedla k úplnej dokonalosti.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 100 g hrozienok (Sultánky)
  • 240 ml vody
  • 200 g polohrubej múky
  • 60 g pohánkovej múky
  • 95 g celozrnnej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 veľké jablká (najlepšie odroda Granny Smith)
  • 200 g trstinového cukru
  • 160 ml extra panenského olivového oleja
  • 2 vajcia + 2 vaječné bielky
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • Poleva
  • 100 g nesoleného čerstvého masla
  • 120 g hnedého cukru
  • 60 ml javorového sirupu
  • 220 g smotanového syra

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, tortovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  • Do hrnca nalejeme 2/3 vody a prihodíme hrozienka. Pri nízkej teplote privedieme do varu a varíme, až sa všetka voda odparí. Potom odložíme nabok.
  • V mise zmiešame všetky druhy múky, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a premiešame.
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky o veľkosti cca 2 – 3 cm.
  • Potom nasypeme do nádoby kuchynského robota cukor, pridáme olivový olej, celé vajcia, vanilku a citrónovú kôru.
  • Zapneme na stredný stupeň a šľaháme po dobu 7 minút, aby bola zmes pekne svetlá, hustá a zdvojnásobila svoju veľkosť.
  • Nádobu si postavíme na linku, prisypeme suché prísady a opatrne premiešame, aby sa všetko spojilo, ale zároveň zostalo cesto pekne nadýchané.
  • Nakoniec pridáme nakrájané jablká, hrozienka, zvyšné 1/3 vody a pomaly zamiešame.
  • Vaječné bielky dáme do malej misky a našľaháme, aby vznikol sneh, ktorý jemne vmiešame do zmesi.
  • Hotové cesto prelejeme do formy a vložíme do predhriatej rúry na 60 minút. Špajľou skontrolujeme buchtu uprostred, a pokiaľ sa ešte cesto lepí, pečieme ďalších 10 – 15 minút.
  • Upečenú buchtu vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Medzitým nachystáme polevu.
  • Zmäknuté maslo, hnedý cukor a javorový sirup dáme do nádoby robota a šľaháme, kým nie je hmota ľahká a nadýchaná.
  • Potom pridáme po kúskoch smotanový syr, ktorý postupne zašľaháme. Nakoniec pustíme na stredný stupeň asi na 2 minúty, aby bola poleva krásne hladká.
  • Vychladnutú tortu vyberieme z formy a na povrch rovnomerne rozotrieme polevu. Kto chce, môže ešte posypať kúsky čokolády alebo aj kokosom, ale nie je to nutné.
Olejová buchta s jablkami.
Zdroj: https://asweetspoonful.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.