Pokiaľ ide o túto buchtu z oleja, tak po jej upečení budeme mať pocit, že sú snáď Vianoce. Našu domácnosť totiž prevonia nielen vôňa sladkých jabĺčok, ale aj škorica, klinčeky a zázvor. Každé jednotlivé sústo sa bude na jazyku priamo rozplývať a pritom nám to ani nedá toľko práce.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček cukru krupica
- 1/3 hrnčeka kokosového oleja
- 2 lyžice melasy
- 2 veľké vajcia
- 1/2 hrnčeka mäkkého tvarohu
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 1 lyžička čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 stredne veľké jablko nakrájané na menšie kocky
- 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
Drobenka:
- 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/2 lyžičky škorice
- 3 lyžice zmäknutého neslaného masla
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a vymažeme si maslom aj vysypeme múkou akúkoľvek formu, čo máme po ruke.
- V jednej miske zmiešame všetky suché ingrediencie okrem cukru, teda múku, kypriaci prášok do pečiva, klinčeky, škoricu, zázvor a soľ.
- Do druhej misky dáme cukor s kokosovým olejom a jemne vareškou našľaháme. Pridáme melasu a zamiešame.
- Po jednom pridávame vajcia a každé vždy dôkladne zašľaháme. Pomocou vidličky rozmiešame tvaroh s mliekom a taktiež primiešame.
- Nakoniec prilejeme citrónovú šťavu, vmiešame citrónovú kôru a šľaháme do hladkej hmoty.
- Po častiach prisypeme suché ingrediencie a potom asi 1 minútu miešame. Nakoniec prihodíme nakrájané jablko a naposledy zamiešame.
- Cesto preložíme do pripravenej formy a zasypeme posýpkou, ktorú vyrobíme tak, že v malej miske budeme ingrediencie miešať tak dlho, kým sa neutvoria malé guličky.
- Buchtu posypeme hotovou posýpkou a vložíme do predhriatej rúry na 40 minút. Skontrolujeme špajľou, či je buchta prepečená a potom vyberieme z rúry a necháme aj s formou 15 minút odpočívať.
- Tortu vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Tip: Na ozdobenie sa hodí ochutená či klasická šľahačka, prípadne kopček zmrzliny napríklad s čokoládovým toppingom.