Orechy sú jedným z najobľúbenejších druhov vianočného pečiva v slovenských domácnostiach. Vyskúšajte náš variant s lahodným kakaovým krémom.
Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 10 g prášku do pečiva
Krém
- 200 g masla
- 200 g cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 2 PL kakaa
- rozlámané či nepodarené kúsky cukroviniek
- niekoľko kvapiek rumovej esencie
Postup:
- Vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, a miešajte, kým sa zmes úplne nezapojí.
- K múke pridajte soľ a prášok do pečiva a po lyžiciach pridávajte do mokrých prísad.
- Vypracujte v cesto, ktoré potom zabaľte do potravinovej fólie a dajte na dve hodiny do chladničky.
- Malým množstvom cesta naplňte formičky na orechy.
- Orechy upečte v predhriatej rúre dozlatista.
- Následne orechy vyklepnite a nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí si pripravte krém.
- Maslo vyšľahajte s cukrom do krémovej konzistencie.
- Vmiešajte kakao a rumovú esenciu.
- Pridajte orechy, kúsky cukroviniek a vymiešajte v krém.
- Následne k sebe pomocou krému orechy zlepte.
- Orechové pečivo môžete pred podávaním posypať malým množstvom práškového cukru.
Pri pečení cukroviniek je možné používať takmer všetky druhy orechov. Najobľúbenejšie sú predovšetkým tie vlašské, lieskové a pekanové. Inšpirujte sa našimi rozmanitými variantmi orechového vianočného pečiva !