Zlepujete linecké pečivo iba jedným druhom marmelády? Zbytočne sa ochudobňujete o rozmanitej chute aj farby! Inšpirujte sa naším receptom!
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 2/3 šálky masla
- 2/3 šálky cukru
- 1 vajce
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- kôra z 1 citróna
- rôzne druhy marmelády, napríklad ríbezľová, malinová, marhuľová či pomarančová
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- V mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
- Pomocou mixéra vyšľahajte maslo s cukrom.
- Pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
- Postupne do zmesi masla vmiešajte múčnu zmes a dôkladne miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Vzniknuté cesto rozdeľte na polovicu a obe časti zabaľte do potravinovej fólie.
- Následne ich uložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180°C a vyložte plechy papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku približne 3 milimetrov.
- Vykrajovače vykrájajte rozmanité tvary cukroviniek.
- Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta, použite vykrajovače s ozdobnými stredmi na vrchnú časť lineckého pečiva.
- Plechy s lineckými cukrovinkami pečte v predhriatej rúre asi 7-8 minút dozlatista.
- Po vychladnutí linecké zlepte pomocou rozmanitých druhov marmelády.
- Nakoniec toto vianočné pečivo s marmeládou posypte malým množstvom práškového cukru.
Recepty na linecké pečivo sa v rodinách často dedia z generácie na generáciu. Pozrite sa, ako sa dá upiecť možno trochu inak.