Klasikou českých Vianoc sú predovšetkým vanilkové rohlíčky, tento recept vás ale ľahko presvedčí o tom, že nahradiť orechy mandľami je veľmi dobrý nápad.
Ingrediencie:
- 2/3 šálky plátkovaných a opražených mandlí
- 1/2 šálky bieleho cukru
- 1 šálka masla
- 1 a 2/3 šálky hladkej múky
- 1/8 čajovej lyžičky soli
- 1/4 šálky práškového cukru na obalenie
Postup:
- Vložte mandle a cukor do kuchynského robota a spracovávajte, pokiaľ nebudú mandle jemne namleté.
- Studené maslo nakrájajte na malé kúsky a pridajte do kuchynského robota.
- Spracovávajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú múku.
- Pridajte preosiatu múku a soľ, spracovávajte, kým nevznikne cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie, dajte na 30 minút do mrazničky a potom na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Rozdeľte cesto na štyri časti as každou časťou pracujte zvlášť, zvyšok cesta nechajte v chladničke, aby zostalo studené.
- Potom odlamujte malé kúsky cesta a vytvarujte ich do tvaru rožka či polmesiaca.
- Odkladajte na plech s papierom na pečenie a postupne takto spracujte všetko cesto.
- Pečte približne 12-15 minút dozlatista.
- Ešte teplé vianočné pečivo obaľte v práškovom cukre.
Mandle majú v porovnaní s orechmi jemnejšiu chuť. V receptoch na mandľové pečivo môžete použiť mandle sekané, mleté, aj mandľovú múku či extrakt.