Krehké vianočné pečivo, ktoré má vďaka kombinácii anízu a škorice jedinečnú chuť aj intenzívnu arómu. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 šálka masla
- 3/4 šálky + 1/3 šálky cukru
- 1/4 šálky rumu alebo brandy
- 1 vajce
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky anízového semienka
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Maslo vyšľahajte v inej mise elektrickým mixérom.
- Keď je zmes veľmi krémová, pridajte 3/4 šálky cukru, vajcia, aníz a vanilku a opäť vyšľahajte.
- Pridajte suché prísady a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pri stále nízkom stupni mixéra zašľahajte 1/4 šálky rumu alebo brandy.
- Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti a každú zabaľte do potravinovej fólie.
- Vložte na aspoň 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie alebo ich nastriekajte sprejom na pečenie.
- Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte vždy jednu porciu cesta na hrúbku približne pol centimetra.
- Pomocou vykrajovačky vykrájajte tvary hviezdičiek a vianočné pečivo odkladajte na plechy.
- V závislosti na veľkosti cukroviniek pečte 10-15 minút dozlatista.
- Zmiešajte so zvyšnou 1/3 šálky cukru so škoricou. A touto zmesou posypte ešte horúce anízové pečivo.
Máte radi jednoduché vianočné pečivo? Inšpirujte sa aj ďalšími variantmi receptov na Masarykove pečivo !