Nevšedné vianočné pečivo so zmesou zaujímavých chutí, ktoré dodá vašim vianočným sviatkom tú pravú atmosféru.
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky masla
- 3/4 šálky cukru
- 2 vajcia
- kôra a šťava z jedného pomaranča
- 1 čajová lyžička kardamómu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička mandľového extraktu
Poleva
- 2 šálky práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky kardamómu
- 3 PL pomarančovej šťavy
- 1 čajová lyžička mandľového alebo vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky strúhaného kokosu
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, pomarančovú kôru, prášok do pečiva, soľ a kardamóm. Odstavte.
- V mixéri vyšľahajte maslo a cukor.
- Do zmesi postupne zašľahajte vajcia.
- Vmiešajte vanilku a mandľový extrakt.
- Pomaly pridávajte suché prísady a šľahajte na stredný stupeň.
- Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie.
- Vložte cesto aspoň na hodinu do chladničky.
- Vyberte cesto z chladničky a na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
- Z rozvaľkaného cesta vykrájajte rôzne veľké snehové vločky.
- Vianočné pečivo položte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte aspoň na hodinu chladiť do mrazničky.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- V závislosti na veľkosti vločiek pečte 12-15 minút dozlatista.
- Keď cukroví chladne, pripravte si polevu.
- Zmiešajte práškový cukor a kardamóm.
- Potom pridajte pomarančovú šťavu a vanilkový extrakt a vyšľahajte dohladka.
- Pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte malé množstvo vody. Pokiaľ je príliš riedka, pridajte viac práškového cukru.
- Vychladnuté korenené pečivo namočte do polevy a potom posypte kokosom.
- Nechajte stuhnúť.
Chuť a vôňu vášho vianočného pečiva môžete zvýrazniť aj pudingovým práškom, väčšinou vanilkovým. Inšpirujte sa našimi receptami na pudingové pečivo .