Tradičné nemecké pečivo, v ktorom sa prelína chuť marcipánu, maku a slivkového lekváru.
Ingrediencie:
- 350 g marcipánu
- 150 g masla
- 75 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 50 g kukuričného škrobu
- 50 g mletého maku
- 1 vajce
- 1/4 čajovej lyžičky mandľovej esencie
- štipka soli
- 200 g slivkového lekváru
- 2 PL rumu
Postup:
- Nastrúhajte 50 gramov marcipánu.
- V mixéri šľahajte maslo s nastrúhaným marcipánom asi 3 minúty.
- Pridajte práškový cukor, mandľovú esenciu a soľ. Šľahajte asi 2 minúty.
- Pridajte vajcia a miešajte, kým sa nespoja.
- Zmiešajte múku, kukuričný škrob a mak.
- Suchú zmes pridajte do maslovej zmesi a miešajte, kým sa nespoja.
- Vypracujte v cesto, ktorá následne zabaľte do potravinovej fólie a dajte na dve hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 3-4 mm a vykrajujte okrúhlym vykrajovačom cukroviniek.
- Pečte približne 8 minút.
- Keď makové vianočné pečivo chladne, zmiešajte slivkový lekvár s rumom.
- Zvyšný marcipán rozvaľkajte na povrchu posypanom práškovým cukrom a rovnakým vykrajovačom, ktorý ste použili na cesto na sušienky, vykrajujte kolieska.
- Na jedno makové pečivo rozotrite malé množstvo lekváru, položte na ne marcipánové koliesko, na marcipán rozotrite ešte trochu lekváru a priklopte ďalším makovým pečivom.
Myslíte si, že sa víno patrí k Vianociam predovšetkým vo svojej varenej podobe? Mýlite sa, pridať ho môžete aj do vínových cukroviniek .