Všetky recepty na vianočné pečivo väčšinou obsahujú dobu pečenia, ale v praxi vždy rešpektujte skúsenosti so svojou vlastnou rúrou. Inak sa tiež chová rúra plynová, inak elektrická.
- Jedným z typických problémov, ktoré môžu s pečením súvisieť, je, že po upečení nejde cukroví vyklopiť z formičiek, napríklad prácne alebo orechy. Pokiaľ k tomu dôjde, postavte tieto formičky ešte horúce na mokrú utierku, po chvíľke pôjdu ľahko vyklopiť.
- Pokiaľ plánujete pečivo, ktoré pečiete vo formičkách, napríklad košíčky, následne plniť, pred vložením do rúry cesto zľahka prepichnite. Vďaka tomuto triku pri pečení cesto nevybehne a pre vás bude následné plnenie jednoduchšie.
- Pokiaľ sa vám z nejakých dôvodov cesto pri váľaní lepí na valček, je lepšie váľať ho cez igelitové vrecko alebo papier na pečenie.
- Dnešné rúry bez problémov umožňujú pečenie troch plechov naraz. Počas pečenia je ale vhodné plechy občas vymeniť, pretože pozícia plechu môže mať samozrejme vplyv na intenzitu pečenia.
- Plechy vždy vyložte papierom na pečenie alebo ich zľahka potrite tukom, aby sa cukroví nepripieklo. Skvelý je aj olej v spreji, stačí im ľahko nastriekať plech či formičky.
- Plechy vkladajte vždy až do plne predhriatej rúry.
- Počas pečenia dvierka rúry otvárajte čo najmenej.
- Horúce pečivo po upečení odstráňte z plechu na tácky či taniere, pokiaľ možno len v jednej vrstve.
- Občas sa môže stať, že niektoré kúsky cukroví sa rozlomia alebo inak nepovedú. Žiadny problém, je možné ich veľmi ľahko využiť pri príprave rôznych nepečených druhov.