Tento recept na talianske hubové rizoto oceníte určite vždy, ale najviac na prelome leta s jeseňou, kedy môžete použiť akékoľvek lesné huby, ktoré si sami nazbierate.
Ingrediencie
- 500g ryže arborio
- 250g čerstvých hríbikov alebo šampiňónov
- 1 cibuľa
- 100ml bieleho suchého vína
- 1 liter vývaru (mäsový, zeleninový alebo bujón)
- 100g strúhaného parmezánu
- Maslo alebo olivový olej
Postup
- Čerstvé huby očistite, nakrájajte na prúžky alebo na kocky. Sušené huby namočte na 20 minút do vlažnej vody, sceďte, vytlačte z nich vodu a nahrubo nasekajte.
- Na panvici poduste cibuľu na masle alebo na olivovom oleji. Zvýšte teplotu a pridajte huby, ktoré nechajte niekoľko minút restovať, aby pustili chuť a zmäkli.
- Pridajte ryžu a nechajte ju nasiaknuť tekutinami z cibule a húb. Potom, čo ryža zmení farbu na kriedovo bielu, pridajte biele víno a priveďte do varu.
- Potom prilejte vývar po jednej naberačke, pričom priveďte každú naberačku vývaru k bodu varu a potom pridávajte ďalšie. Varte cca 20 minút.
- Potom, čo je ryža hotová, odstavte ju a prisypte nastrúhaný syr. Prípadne, ak máte radi bohato krémové rizoto, pridajte ďalší kúsok masla a premiešajte.
- Ihneď podávajte.
Vyskúšajte aj rizoto s bravčovým mäsom . Chutné, ľahké a hotové do pár minút.