Tikka masala zvládne uvariť doma naozaj každý. Stačí na to jediná hlboká panvica a pár nevyhnutných ingrediencií.
Ingrediencie (marináda)
- 800g kuracích kúskov
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1,5 lyžice mletého cesnaku
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky garam masala
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 čajová lyžička chilli prášku
- 1 čajová lyžička soli
Ingrediencie na omáčku
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1,5 čajovej lyžičky garam masala
- 1,5 čajovej lyžičky mletej rasce
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- 400g paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička chilli prášku
- 1 čajová lyžička soli
- 150ml smotany
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- V prípade potreby 1/4 hrnčeka vody
- Čerstvý koriander na ozdobu
Postup
- V miske zmiešajte kuracie kúsky so všetkými ingredienciami potrebnými na kuraciu marinádu.
- Nechajte marinovať najlepšie hodinu v chladničke. Minimálne však na 10 minút.
- Vo veľkej panvici/hrnci zohrejte olej, na ktorom osmažte marinované kuracie kúsky. Restujte do zlatista asi 3 minúty z každej strany. Potom mäso odložte nabok.
- Na rovnakej panvici rozpustite maslo a osmažte cibuľku. Pridajte cesnak, zázvor a restujte asi 1 minútu.
- Potom pridajte garam masala, rascu, kurkumu, koriander a za občasného miešania restujte asi 20 sekúnd.
- Do panvice prilejte paradajkový pretlak, chilli prášok a soľ. Nechajte dusiť asi 10-15 minút, občas premiešajte, kým omáčka nezhustne.
- Smotanu si zmiešajte s cukrom a prilejte do omáčky. Tiež pridajte späť kura aj so šťavami a duste ďalších 8-10 minút, kým omáčka nebubla a kura sa nevarí.
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, prilejte trochu vody na zriedenie.
- Uvarte si ryžu podľa pokynov na obale a podávajte s omáčkou, posypanej čerstvým koriandrom.
Zostalo vám bravčové mäso? Výborne. Použite ho do niektorého z receptov na bravčové rizoto .