Bešamel je jednou zo základných omáčok, ktorú by mala zvládnuť každá správna kuchárka.
Vyskúšajte náš jednoduchý návod na jemnú dobrotu, ktorú je možné podávať nielen s cestovinami, ale aj so zemiakmi či inou zeleninou.
Ingrediencie
- 250 g cestovín (podľa vlastného výberu)
- 5 polievkových lyžíc nesoleného masla
- ¼ šálky múky
- 2 šálky plnotučného mlieka (zahriateho, nie vriaceho)
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
- ½ šálky syra čedar (nastrúhaného)
- 1 polievková lyžica parmezánu (nastrúhaného)
Postup
- V osolenej vode uvarte cestoviny podľa návodu na danom obale.
- V hrnci rozpustite maslo a vmiešajte múku. Vytvorte zápražku.
- Po troškách prilievajte mlieko a stále šľahajte, aby sa nevytvorili hrudky. Miešajte, kým zmes nezhustne. Potrvá to asi 10 – 20 minút.
- Ochuťte soľou, čiernym korením a pridajte muškátový oriešok.
- Prisypte čedar s parmezánom a miešajte, kým sa syr nerozpustí.
- Bešamelovú syrovú omáčku na cestoviny odstavte z tepla, premiešajte a následne jej obľúbené cestoviny polejte.
- Ak máte chuť, podávajte ozdobené čerstvými bylinkami.
Vyrobte si vlastné pečivo v niektorej z recenziami overených domácich pekární .