Krúpové rizoto

Krúpové rizoto

Výživné rizoto s jarnou zeleninou, smotanovým gréckym jogurtom, parmezánom a horčicou. Podávajte s akoukoľvek grilovanou či vyprážanou zeleninou.

Ingrediencie

  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 200 g ovsených krúp
  • 2 dcl bieleho vína
  • 1 l vody
  • 130 g gréckeho jogurtu
  • 100 g parmezánu, jemne nastrúhaného
  • 3 vrchovaté lyžičky dijonskej horčice
  • hrsť čerstvého tymiánu
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • akákoľvek vyprážaná zelenina navrch

Postup

  • Krúpy nasypte do misy, zalejte dvojnásobkom studenej vody a nechajte stáť aspoň 45 minút.
  • Na veľkej panvici rozpáľte na strednom ohni olivový olej.
  • Pridajte cibuľu, zeler a nechajte zmäknúť, asi 10 minút.
  • Pridajte ovsené krupice a všetko dôkladne premiešajte a nechajte opiecť aspoň 5 minút.
  • Pridajte biele víno a nechajte ovos absorbovať tekutinu za občasného miešania, asi 5 minút.
  • Pridajte vodu, priveďte do varu a potom oheň znížte na mierny a priklopte pokrievkou.
  • Nechajte variť dovtedy, kým nie sú krúpy zmäknuté, približne 1 hodinu. Priebežne miešajte.
  • Pokiaľ je ku koncu varenia tekutiny príliš veľa a ovos je hotový, odoberte veko, zvýšte teplotu a prebytočné množstvo tekutiny, za stáleho miešania, odvarte.
  • Vypnite oheň, pridajte jogurt, parmezán, horčicu, tymián a poriadne premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  • Znovu prikryte a nechajte odpočívať aspoň 10 minút.
  • Podľa vášho výberu si zatiaľ pripravte osmaženú zeleninu, ktorú k rizotu nakoniec pridáte.
zdravé rizoto z krúp a špargľou navrch
zdroj: deliciousfromscratch.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.