Výživné rizoto s jarnou zeleninou, smotanovým gréckym jogurtom, parmezánom a horčicou. Podávajte s akoukoľvek grilovanou či vyprážanou zeleninou.
Ingrediencie
- 1 stonka stopkového zeleru
- 1 stredná cibuľa
- 1 lyžica olivového oleja
- 200 g ovsených krúp
- 2 dcl bieleho vína
- 1 l vody
- 130 g gréckeho jogurtu
- 100 g parmezánu, jemne nastrúhaného
- 3 vrchovaté lyžičky dijonskej horčice
- hrsť čerstvého tymiánu
- morská soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- akákoľvek vyprážaná zelenina navrch
Postup
- Krúpy nasypte do misy, zalejte dvojnásobkom studenej vody a nechajte stáť aspoň 45 minút.
- Na veľkej panvici rozpáľte na strednom ohni olivový olej.
- Pridajte cibuľu, zeler a nechajte zmäknúť, asi 10 minút.
- Pridajte ovsené krupice a všetko dôkladne premiešajte a nechajte opiecť aspoň 5 minút.
- Pridajte biele víno a nechajte ovos absorbovať tekutinu za občasného miešania, asi 5 minút.
- Pridajte vodu, priveďte do varu a potom oheň znížte na mierny a priklopte pokrievkou.
- Nechajte variť dovtedy, kým nie sú krúpy zmäknuté, približne 1 hodinu. Priebežne miešajte.
- Pokiaľ je ku koncu varenia tekutiny príliš veľa a ovos je hotový, odoberte veko, zvýšte teplotu a prebytočné množstvo tekutiny, za stáleho miešania, odvarte.
- Vypnite oheň, pridajte jogurt, parmezán, horčicu, tymián a poriadne premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Znovu prikryte a nechajte odpočívať aspoň 10 minút.
- Podľa vášho výberu si zatiaľ pripravte osmaženú zeleninu, ktorú k rizotu nakoniec pridáte.