Domáce kysnuté šišky

Domáce kysnuté šišky

Ľahké a sladké šišky buď po americkom spôsobe, s dierou uprostred, alebo plnené marmeládou či čokoládou. Na ktorú máte chuť? Vyskúšajte recept na domáce šišky.

Ingrediencie

  • 225 ml plnotučného mlieka, teplé
  • 50 g cukru
  • jedno balenie droždia
  • 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • 150 g masla, rozpusteného
  • 400 g hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • olej na vyprážanie
  • cukor so škoricou na obaľovanie
  • džem, nutella, šľahačka podľa vašej chuti

Postup

  • Na prípravu cesta si zohrejte mlieko, kým nebude príjemne teplé.
  • Mlieko prelejte do misky, pridajte cukor a premiešajte, aby sa rozpustil.
  • Pridajte droždie a opäť premiešajte, nechajte približne 10 minút odpočívať, kým nezačne kvások pracovať.
  • Do ďalšej veľkej misky dajte dve rozšľahané vajcia, rozpustené maslo a premiešajte, aby sa spojili.
  • Pridajte rozpracovaný kvások.
  • Pridajte múku a soľ a dobre premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Miešajte ďalších 5-8 minút, aby sa s cestom následne dobre pracovalo.
  • Potom nechajte cesto na chvíľu odpočinúť a pripravte si olejom vymastenú misu.
  • Cesto preložte do olejom vymastenej misky, posypte trochou múky, zakryte a nechajte v teple nakysnúť približne 90 minút, kým neznásobí svoj objem.
  • Po uplynulej dobe vyberte cesto z misy na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na hrúbku 1/2 až 1/3 palca a vyrežte šišky.
  • Vykrájané šišky vyskladajte na málinko olejom vymastený plech, kde ich nakoniec všetky ešte prekryjete utierkou a necháte asi 1 hodinu vykysnúť.
  • Do hrnca či liatinovej panvice nalejte olej a rozpáľte ho na strednom ohni.
  • Opatrne, aby ste sa nepopálili, vkladajte šišky do rozpáleného oleja a smažte ich do zlatista z každej strany.
  • Potom pomocou lyžíc či vidličiek vyberte šišky z oleja a položte ich na plech vyskladaný papierovými uteráky, aby ste odstránili prebytok oleja a mastnoty. Nechajte ich mierne vychladnúť.
  • Nakoniec ich obaľte v zmiešanom cukre so škoricou a príp. naplňte džemom či nutellou.
Sladké obaľované šišky v škoricovom cukre.
zdroj: christinascucina.com

Chcete namiesto popoludňajšej kávy osviežujúci koktail? Žiadny problém! Nechajte sa inšpirovať najlepšími receptami na koktaily z mlieka .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.