Radi ochutnávate niečo nové a zaujímavé? Potom si pripravte lahodný nápoj, ktorým je perlivé víno zlatistej farby.
Ingrediencie
- 1 liter púpavových kvetov
- 4,5 litra vody
- 2 citróny
- 2 pomaranče
- 1,5 kg cukru
- 40 g droždia
Postup
- Z kvetov púpavy odstráňte väčšinu zelených častí, teda predovšetkým kalichy na spodnej časti kvetov.
- Následne púpavové kvety sparte 2,5 l vriacej vody a nechajte lúhovať 1 deň.
- Druhý deň zmes preceďte a výluh nalejte do päťlitrovej nádoby.
- Následne rozmiešajte cukor v 2 l vriacej vody. Akonáhle sa cukor rozpustí, nechajte roztok vychladnúť a prilejte ho do nádoby s púpavovým výluhom.
- Teraz olúpte citróny i pomaranče, nakrájajte ich na plátky a spoločne s rozdrobeným droždím všetko pridajte do nádoby s púpavovým výluhom.
- Následne túto nádobu zakryte potravinovou fóliou, do ktorej urobte, pomocou ihly, niekoľko otvorov, aby mohol dovnútra prenikať vzduch.
- Nádobu umiestnite na 6 týždňov na svetlo, k oknu a nechajte kvasiť.
- Až kúsky citrusov klesnú na dno nádoby, prelejte víno do pripravených fliaš.
- Fľaše následne uzavrite a uskladnite na dobu aspoň 6 mesiacov, lepšie však dvoch rokov, do chladu a temna.
- Tento recept na púpavové víno je možno trochu beh na dlhú trať, ale výsledná chuť stojí skutočne za to!

Vyskúšajte olej v spreji , ktorý vám v kuchyni uľahčí prácu.