V tomto prípade sa označenie káva používa na nápoj, pripravený z usušených a namletých koreňov smotanky lekárskej. Tie by sa mali zo zeme vykopávať buď na jeseň, alebo na jar.
Ingrediencie
- púpavové korene
- voda
- cukor a mlieko (na dochutenie)
Postup
- Korene, zbavené zelených častí, dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Tieto kúsky potom vložte do rúry, predhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút, aby sa korene vysušili.
- Po vychladnutí korene nameľte pomocou mlynčeka na kávu. Vzniknutý prášok potom môžete ihneď použiť alebo uskladniť vo vzduchotesnom pohári.
- Na prípravu jednej šálky použite 2 čajové lyžičky namletého prášku.
- Prášok zalejte horúcou vodou a celú kávu prípadne dochuťte cukrom či mliekom, podľa svojho vkusu.
- Ak chcete, môžete kávu, pred konzumáciou, taktiež precediť, ale nie je to nutné.
- Čierna káva z koreňa púpavy chutí najlepšie, ak si ju vychutnáte v pokoji a pohode.