Na tento recept je najlepšie použiť kuracie stehná bez kosti. Namiesto kuracieho môžete použiť napríklad jahňacie alebo hovädzie. Hotovým mäsom môžete naplniť tortillu ako je tomu v tomto recepte, alebo ním skrátka naplňte svoj tanier a prikusujte pečivo.
Ingrediencie na mäso
- 1 kg stehenných rezňov bez kosti
- Olivový olej
Ingrediencie na marinádu
- Téglik bieleho jogurtu
- 3 strúčiky nadrveného cesnaku
- 1 lyžička koriandra
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky sladkej papriky (alebo pikantné)
- 1 lyžička mletého korenia
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1,5 lyžičky soli
- 1 lyžica citrónovej šťavy (alebo kvalitné citrónky)
- 2 lyžice olivového oleja
Na podávanie
- Tortillové placky
Postup
- Zmiešajte ingrediencie na marinádu vo veľkej miske.
- Nakrájajte mäso na kocky a pridajte do pripravenej marinády, dobre premiešajte
- Zakryte alobalom a nechajte marinovať v chladničke minimálne 3 hodiny, ideálne na 24 hodín. Pokiaľ necháte len 3 hodiny, pridajte navyše 1/2 lyžičky soli.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Vyberte si panvicu takej veľkosti, aby špízy zostali podopreté na stenách panvice.
- Vyberte kura z chladničky a rozdeľte kuracie kúsky na 2 kôpky.
- Vezmite kus kuracieho mäsa a potom navlečte na špíz. Opakujte a pritlačte kura tesne k sebe. Opakujte s ďalším špízom.
- Podoprite 2 špízy na okrajoch pekáča. Povrch pokvapkajte olejom.
- Špízy pečte po dobu 35 minút alebo kým povrch nie je zlatistý s niektorými spálenými kúskami.
- Polievajte lyžicou kuracou šťavou. Potom špízy otočte, pokvapkajte olejom a pečte ešte 25 minút.
- Po upečení znovu prelejte šťavou a nechajte 5 minút stáť.
- Hotové špízy postavte zvisle alebo pod uhlom a mäso nakrájajte na tenké plátky.
- Tortillu naplňte dostatočným množstvom mäsa, prípadne pridajte zeleninu podľa chuti, zabaľte a podávajte.