Tento sirup je výborný rozriedený vodou. Jeho luxusná špecifická chuť je daná použitou surovinou – čerstvými kvetmi. Pripravte si ho vy!
Ingrediencie
- 40 bazových kvetov
- 80 g kyseliny citrónovej
- 3 citróny
- 2 kg krupicového cukru
Postup
- Natrhané bazové kvety opatrne umyte, aby ste z nich nezmyli všetok peľ.
- Dajte variť asi 2 a pol litra vody, vsypte kyselinu citrónovú a nechajte vychladnúť.
- Kvety a na kolieska nakrájaný umytý citrón dajte do vyššej nádoby a zalejte vychladnutou vodou s kyselinou citrónovou.
- Prekryte utierkou a nechajte 24 hodín lúhovať.
- Po tejto dobe výluh preceďte cez jemný sitko vyložený gázou do hrnca.
- Vsypte cukor v pomere 1 liter tekutiny na 1 kg cukru.
- Zahrejte a občas zamiešajte, až sa cukor úplne rozpustí a zo dna hrnca začnú k hladine stúpať bublinky.
- Horúcu tekutinu okamžite vlejte do vopred pripravených sterilizovaných fliaš, uzavrite vekom a nechajte vychladnúť – najlepšie dnom nahor.
- Fľaše so sirupom uskladnite na tmavšom a chladnejšom mieste.
- Neotvorený sirup by mal vydržať až 365 dní, po otvorení v chladničke potom maximálne týždeň.