Citrónová buchta s makom bez lepku

Citrónová buchta s makom bez lepku

V každom kúsku tohto citrónového múčnika s makom je neuveriteľné kúzlo. Kúzlo citrónovej kôry, maku, vlhkého a nadýchaného cesta a osviežujúce citrónovej polevy, ktorá všetko krásne spája. Navyše je taký jednoduchý!

Ingrediencie

Na buchte:

  • 1 a 2/3 šálky bielej zmesi bez lepku (napr. Doves Farm Freee)
  • 3/4 šálky mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky xantánovej gumy (vynechajte, ak vaša múčna bezlepková zmes už obsahuje xantán)
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • štipka soli
  • kôra z 3 citrónov
  • 2 lyžice maku
  • 226 g zmäkčeného masla
  • 4 stredné vajcia, izbové teploty
  • 1/2 šálky mlieka, izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkovej pasty (alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu)
  • 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované

Na citrónovú polevu:

  • 1 šálka preosiateho práškového cukru
  • 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
  • mak na posypanie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180°C a vyložte si štvorcovú formu na pečenie 20×20 cm papierom na pečenie.
  2. Do veľkej misy preosejte zmes bezlepkovej múky, mandľovú múku, xantánovú gumu a prášok do pečiva.
  3. Pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru a mak a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
  4. Pridajte zmäknuté maslo a pomocou stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zapracujte maslo do suchých prísad, kým nevznikne zmes pripomínajúca hrubú strúhanku (alebo hrubý piesok).
  5. V samostatnej miske zmiešajte vajcia, mlieko, vanilku a citrónovú šťavu.
  6. Pridajte mokré prísady do suchej zmesi s maslom a dobre premiešajte.
  7. Cesto preložte do vyloženej formy na pečenie, uhlaďte vršok a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 50 minút alebo kým buchta nevykysne, nezezlátne hore a dovnútra vložené špáradlo nevyjde čisté.
  8. Pokiaľ buchta začne hnednúť príliš rýchlo, prikryte ju alobalom a pokračujte v pečení, kým nebude hotová.
  9. Nechajte asi 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyberte z formy a nechajte na chladiacom rošte úplne vychladnúť.
  10. Pripravte si polevu.
  11. Práškový cukor a 6 lyžíc citrónovej šťavy premiešajte, kým nezískate hustú zmes. (Môžete pridať viac citrónovej šťavy, aby bola poleva tekutejšia, alebo viac práškového cukru, aby bola hustejšia, podľa potreby.)
  12. Vychladnutú buchtu pokvapkajte citrónovou polevou, rovnomerne rozotrite po vrchu lyžicou a nechajte odkvapkať po stranách.
  13. Keď je poleva polosuchá, posypte buchtu makom.
  14. Užite si to!
Buchta s citrónmi a makom bez lepku, nakrájaná na štvorčeky.
www.theloopywhisk.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami bez lepku na slané aj sladké pečenie.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.