Bezlepková bábovka s pomarančovou polevou

Bezlepková bábovka s pomarančovou polevou

Bábovka bez lepku plnená bourbonom, sladkým vermútom a koktailovými čerešňami je absolútnou delikatesou, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší stravníci!

Ingrediencie

  • 2 a ½ šálok univerzálnej bezlepkovej zmesi a ďalšie na vysypanie formy
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¾ šálky bourbonu
  • 2 lyžice sladkého vermútu
  • cca 40 kvapiek Bitters
  • 1 šálka masla, izbové teploty
  • 2 šálky cukru
  • 4 veľké vajcia izbovej teploty
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 280 g koktailových čerešní bez stoniek, dobre scedených a nakrájaných
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1 lyžica najemno nastrúhanej pomarančovej kôry z 1 veľkého pomaranča
  • 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Postriekajte formu na bábovku nepriľnavým sprejom na pečenie, posypte trochou múky, nakloňte formu, aby bola celá pokrytá múkou, a vyklepte prebytok.
  3. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  4. V samostatnom pohári zmiešajte bourbon, vermút a bitters.
  5. V elektrickom mixéri, najlepšie vybavenom lopatkovým nástavcom, šľahajte maslo a cukor dohromady, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty vysokou rýchlosťou.
  6. Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre šľahajte po každom pridaní.
  7. Pridajte vanilku.
  8. Vypnite mixér, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom bourbonovú zmes a potom zvyšok múky.
  9. Premiešajte.
  10. Pridajte čerešne a vmiešajte ich špachtľou, uistite sa, že dobre oškrabete boky a dno mixovacej nádoby.
  11. Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté a bábovka nie je zlatohnedá.
  12. Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť vo forme a potom prevráťte na mriežku, aby poriadne vychladla.
  13. Vychladnutú bábovku položte na tortový tanier.
  14. Múčkový cukor zmiešajte s pomarančovou kôrou a 2 lyžicami pomarančovej šťavy.
  15. Miešajte, kým nevznikne hladká a tekutá poleva.
  16. Pokiaľ je príliš hustá, pridajte ešte trochu pomarančovej šťavy.
  17. Polevou potrite celú bábovku a podávajte.
Bábovka bez lepku s pomarančovou polevou servírovaná na okrúhlom podnose.
www.simplygluten-free.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.