Bábovka bez lepku plnená bourbonom, sladkým vermútom a koktailovými čerešňami je absolútnou delikatesou, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší stravníci!
Ingrediencie
- 2 a ½ šálok univerzálnej bezlepkovej zmesi a ďalšie na vysypanie formy
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¾ šálky bourbonu
- 2 lyžice sladkého vermútu
- cca 40 kvapiek Bitters
- 1 šálka masla, izbové teploty
- 2 šálky cukru
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 280 g koktailových čerešní bez stoniek, dobre scedených a nakrájaných
- 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžica najemno nastrúhanej pomarančovej kôry z 1 veľkého pomaranča
- 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte formu na bábovku nepriľnavým sprejom na pečenie, posypte trochou múky, nakloňte formu, aby bola celá pokrytá múkou, a vyklepte prebytok.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V samostatnom pohári zmiešajte bourbon, vermút a bitters.
- V elektrickom mixéri, najlepšie vybavenom lopatkovým nástavcom, šľahajte maslo a cukor dohromady, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty vysokou rýchlosťou.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre šľahajte po každom pridaní.
- Pridajte vanilku.
- Vypnite mixér, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom bourbonovú zmes a potom zvyšok múky.
- Premiešajte.
- Pridajte čerešne a vmiešajte ich špachtľou, uistite sa, že dobre oškrabete boky a dno mixovacej nádoby.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté a bábovka nie je zlatohnedá.
- Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť vo forme a potom prevráťte na mriežku, aby poriadne vychladla.
- Vychladnutú bábovku položte na tortový tanier.
- Múčkový cukor zmiešajte s pomarančovou kôrou a 2 lyžicami pomarančovej šťavy.
- Miešajte, kým nevznikne hladká a tekutá poleva.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte ešte trochu pomarančovej šťavy.
- Polevou potrite celú bábovku a podávajte.