Táto bezlepková buchta z čokolády a cukiet je snáď najvláčnejšia a chuťovo najbohatšia múčnik vôbec! Vyskúšajte a uvidíte sami.
Ingrediencie
Na buchte:
- 85 g horkej čokolády, nasekané
- 112 g rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 280 g univerzálnej bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša zmes už obsahuje)
- 27 g nesladeného holandského kakaa
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 200 g kryštálového cukru
- 2 vajcia izbovej teploty, rozšľahané
- 1/2 šálky teplej vody
- 330 g nastrúhanej cukety (asi 2 veľké alebo 3 stredne veľké cukety)
Na polevu:
- 230 g horkej čokolády, nasekané
- 1/2 šálky silnej smotany na šľahanie
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- 23 cm štvorcový pekáč vymažte alebo vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
- Dajte 85 g nasekanej čokolády do malej, tepelne bezpečnej misky nad hrniec s vriacou vodou (uistite sa, že sa misa nedotýka vody).
- Miešajte, kým sa takmer všetka čokoláda nerozpustí.
- Odoberte z ohňa a miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
- Pridajte olej a vanilku, premiešajte a spojte a nechajte krátko vychladnúť.
- Do veľkej misy dajte múku, xantánovú gumu, kakaový prášok, soľ, prášok do pečiva a cukor a prešľahajte, aby sa všetko dobre spojilo.
- Pridajte rozpustenú čokoládu a olejovú zmes a premiešajte.
- Pridajte vajcia a vodu a premiešajte.
- Cesto bude husté.
- Pridajte nastrúhané cukety a premiešajte.
- Cesto naškrabte do pripravenej formy a navlhčenou stierkou alebo nožom uhlaďte do rovnomernej vrstvy.
- Umiestnite formu doprostred predhriatej rúry a pečte asi 30 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde len s niekoľkými navlhčenými omrvinkami.
- Vyberte buchtu z rúry a nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút.
- Akonáhle je buchta vychladnutá, pripravte si polevu.
- Nasekanú čokoládu vložte do stredne veľkej misy.
- V malom kastróliku priveďte smotanu do varu.
- Nakrájanú čokoládu zalejte smotanou a nechajte pár minút odležať, aby sa čokoláda začala rozpúšťať.
- Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a poleva nie je hladká.
- Okamžite rovnomerne nalejte na vrch buchty.
- Nechajte sedieť pri izbovej teplote, kým poleva nezaschne.
- Pre pevnejšiu polevu vložte buchtu na 30 minút do chladničky a potom nakrájajte na štvorčeky a podávajte.