Jednoduchý, ale nebezpečne dobrý. Presne taký je tento pokrm, ktorý je v tomto variante populárny napríklad v Rakúsku. Skúste si ho pripraviť a posúďte sami, či je lepšie, než ten váš. Niekto tvrdí, že mu to chutí tak trochu pripomína hovädzí guláš.
Ingrediencie:
- 1,5 kg zemiakov
- 400 g klobásy (vhodná je frankfurtská alebo napríklad údená bravčová)
- 750 g cibule
- Slnečnicový olej
- 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia (kto chce, môže dať samozrejme menej)
- Soľ podľa chuti
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička rasce
- 1 polievková lyžica majoránky
- 5 lyžíc mletej sladkej papriky
- 1 – 2 lyžice pálivej papriky
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 250 g kyslej smotany
- 1 zväzok petržlenu
Postup:
- Zemiaky aj klobásu olúpeme a nakrájame na kúsky.
- Očistenú cibuľu jemne nasekáme a očistené strúčiky cesnaku rozdrvíme nožom na doske alebo prelisujeme cez lis na cesnak.
- V panvici nahrejeme trochu olejom, prihodíme cibuľu s korením a orestujeme dozlatista.
- Osolíme, okoreníme, zasypeme rascou, majoránom, premiešame a podlejeme troškou vody.
- Prisypeme oba druhy papriky a dbáme na to, aby sa nespálila, inak by bol guláš nepríjemne horký.
- Za stáleho miešania pridáme nakrájanú klobásu a chvíľku necháme restovať.
- Prilejeme hovädzí vývar, prihodíme pokrájané zemiaky a varíme, až kým nie sú mäkké.
- Podľa potreby ešte dochutíme a odstavíme nabok.
- Potom už len stačí servírovať ozdobené trochou kyslej smotany a posypanej jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.