Ak sa vám zdá tento guláš trochu zvláštny, je to zbytočné. Hovädzie dodá nezabudnuteľnú a úplne jedinečnú chuť a zemiaky vyzdvihne na vyššiu úroveň. Touto pochúťkou potešíte svojich blízkych aj prípadných návštevníkov.
Ingrediencie:
- 1 kg mäsa na steaky
- Hrubá morská soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa potreby
- 1 – 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 stredne veľké cibule
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1/4 hrnčeka paradajkového pretlaku
- 2 lyžice maďarskej sladkej papriky
- 1 lyžička celej rasce
- 4 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 1 kg menších zemiakov
Na ozdobu:
- Kyslá smotana
- Nasekaný čerstvý petržlen
Postup:
- Mäso nakrájame na plátky/steaky. Cibuľu očistíme a nasekáme na hrubšie kúsky. Steaky osolíme, okoreníme a zatiaľ odložíme nabok.
- V hrnci zahrejeme olej a postupne na ňom osmažíme všetky steaky z oboch strán pokiaľ nezhnednú, cca 5 minút z každej strany.
- Takto upravené steaky prenesieme na doštičku a nakrájame na rovnaké veľké kúsky cca 1 x 2 cm.
- Do hrnca dáme cibuľu, ocot a za občasného miešania restujeme asi 5 minút, až bude cibuľa mäkká.
- Vmiešame paradajkový pretlak s korením a varíme cca 1 minútu.
- Prilejeme vývar, prihodíme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a privedieme k miernemu varu.
- Necháme variť zhruba 30 minút. Akonáhle budú zemiaky mäkké, máme hotovo.
- Nakrájané steaky prihodíme do hrnca aj so šťavou, ktorá z nich zostala na doske.
- Varíme, aby sa mäso dôkladne prehrialo. Dochutíme soľou a korením.
- Servírujeme ozdobené kyslou smotanou a posypané petržlenovou vňaťou. Kto chce, môže ešte posypať čerstvo mletým čiernym korením.