Každý zemiakový guláš je niečím iný a mnohokrát stačí použiť len inú odrodu zemiakov, aby chutil úplne inak. Tentokrát sú to červené zemiaky, ktoré sa postarajú o lahodný pokrm.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 800 g údené klobásy
- 2 lyžice masla
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ podľa chuti
- 3/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 a 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 10 stredne veľkých červených zemiakov
- 1 a 1/2 – 2 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1 – 2 lyžice nasekanej petržlenu
Postup:
- Klobásu nakrájame na plátky, cibuľu olúpeme a nasekáme na jemné plátky.
- Cesnak očistíme a prelisujeme cez lis na cesnak. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kúsky cca 2 x 2 cm.
- Pripravíme si stredne veľký hrniec, dáme doň rozohriať olej a keď je horúci, vložíme nakrájanú klobásu. Za stáleho miešania necháme restovať niekoľko minút, kým nezískajú zlatohnedý nádych.
- Klobásu vyberieme pomocou dierovanej lyžice z panvice a odložíme bokom.
- Do hrnca dáme maslo, rozpustíme, vhodíme nakrájanú cibuľu a necháme skaramelizovať. Trvá to cca 5 – 7 minút a cibuľa by mala byť zlatistá až zlatohnedá.
- Prihodíme cesnak, trochu soli, korenie, papriku, premiešame a restujeme, kým nebude cítiť cesnakovú arómu.
- Potom pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme kuracím vývarom, zamiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme asi 15 minút na strednom ohni.
- Pokrievku necháme tak, aby mohla čiastočne utekať para a nezabúdame občas premiešať.
- Po pätnástich minútach dáme pokrievku preč a varíme ešte ďalších 10 minút. Zemiaky musia byť jemné, mäkké a trochu guláš zahustiť.
- Nakoniec vrátime späť klobásu a premiešame. Podľa chuti ešte osolíme.
- Servírujeme ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom a pridať prílohu v podobe čerstvého chleba či pečiva.