Táto jednoduchá a chuťovo oslnivá pochúťka vás zahreje počas chladných jesenných dní, ale aj počas tuhej zimy. Rýchla príprava je výhodou, pokiaľ nemáme chuť na zdĺhavé varenie.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká biela cibuľa
- 2 čajové lyžičky chilli prášku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 veľká sladká červená paprika
- 1 chilli paprička (ideálne odroda Anaheim)
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 a 1/2 lyžičky morskej soli
- 1 kg zemiakov (najlepšie zlaté Yukon)
- 1 hrnček vody z fazule
- 3 hrnčeky varených farebných fazule
- 2 paradajky
- Čerstvo mleté čierne korenie
- Šťava z 1/2 limetky
Postup:
- Fazuľu uvaríme podľa návodu a uschováme z nich 1 hrnček vody.
- Cibuľu, papriku aj chilli papričku očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu pokiaľ možno na jemnejšiu.
- Zemiaky veľmi dôkladne umyjeme a aj so šupkou rozkrojíme na kúsky.
- Na strednom ohni zahrejeme hrniec, vlejeme olej a prihodíme cibuľu, rascu aj chilli prášok. Za stáleho miešania vyprážame asi 5 minút.
- Prisypeme sladkú papriku, prelisovaný cesnak a 1 lyžičku soli. Varíme ďalších 5 minút.
- Vmiešame zemiaky, zvyšnú 1/2 lyžičku soli, premiešame, znížime trochu teplotu, zaklopíme pokrievkou a varíme cca 5 – 7 minút.
- Potom prilejeme vodu z fazule, prípadne ešte viac, zakryjeme a varíme, až kým nebudú zemiaky mäkké. Nesmie sa rozvariť. Maximálne ich varíme 15 – 30 minút.
- Pokiaľ je v hrnci málo tekutiny, prilejeme ešte šťavu z fazule alebo vodu, môže to byť aj vývar, skrátka čo aktuálne máme po ruke.
- Pomaly a opatrne vmiešame uvarené fazule a nakrájané paradajky. Zamiešame, zvýšime trochu teplotu a privedieme do varu.
- Necháme odklopenú pokrievku a povaríme len tak 5 minút.
- Pred servírovaním ozdobíme šťavou z limetky, kúskami čierneho korenia alebo napríklad chilli práškom. Podávame ešte horúce.