Krémový domáci jogurt bez jogurtovača

Krémový domáci jogurt bez jogurtovača

Príprava domáceho jogurtu je hračka. Všetko, čo naozaj potrebujete, je kvalitné mlieko, pár lyžíc vášho obľúbeného jogurtu a trochu času na to, aby ste ho nechali odležať.

Ingrediencie

  • 2 litre plnotučného mlieka, čím čerstvejšie, tým lepšie
  • ¼ šálky hustej smotany (voliteľne)
  • 3 až 4 polievkové lyžice bieleho plnotučného jogurtu so živými a aktívnymi kultúrami

Postup

  1. Utrite kockou ľadu dno ťažkého hrnca, aby ste zabránili pripáleniu (alebo opláchnite vnútro hrnca studenou vodou).
  2. Pridajte mlieko a smotanu, ak používate, a priveďte do varu, kým sa okolo okrajov nevytvoria bubliny.
  3. Počas zahrievania mlieko občas premiešajte.
  4. Dajte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť, pokiaľ nebude príjemne mlieko príjemne teplé.
  5. Ak sa ponáhľate, môžete si naplniť drez ľadovou vodou a hrniec s mliekom nechajte vychladnúť v ľadovom kúpeli.
  6. Často miešajte, aby mlieko vychladlo rovnomerne.
  7. Preložte 1/2 šálky teplého mlieka do malej misky a zašľahajte do nej jogurt tak, aby vznikla hladká zmes.
  8. Jogurtovo-mliečnu zmes vmiešajte späť hrnce so zvyšným teplým mliekom.
  9. Hrniec prikryte veľkou pokrievkou.
  10. Udržujte hrniec teplý tým, že ho zabalíte do veľkej utierky.
  11. Alebo ho jednoducho postavte na chladničku, ktorá býva teplá a neprekáža.
  12. Nechajte jogurt odležať 6 až 12 hodín, kým nebude hustý a kyslý; čím dlhšie bude sedieť, tým bude hutnejšie.
  13. Preneste hrniec do chladničky a chlaďte aspoň ďalšie 4 hodiny; bude aj naďalej hustnúť.
  14. Užite si ho!
Jogurt vyrobený po domácky servírovaný v miske s müsli a čerstvým ovocím, s vedľa položenou lyžičkou a mištičkami s müsli a sirupmi.
www,cooking.nytimes.com

Ak chcete pripraviť grécky jogurt , postavte sitko alebo sito nad misku a vyložte sitko tenkou utierkou. Vezmite hotový jogurt, buď pred alebo po vychladnutí, nalejte jogurt do sitka a nechajte ho v chladničke 2 až 6 hodín odkvapkať . (Sledujte ho, a až bude vyzerať dostatočne hustý podľa vašich predstáv, preložte ho do pohára; pokiaľ bude príliš hustý, vmiešajte časť srvátky späť.) Zostávajúce srvátku si rezervujte na smoothie, polievky alebo malinovky, popr. marinovanie hydiny.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.